Livestreams van 's werelds grootste YouTuber verhuizen van YouTube naar decentrale applicatie DLive

Woensdag maakte PewDiePie, 's werelds grootste onafhankelijke YouTuber, bekend zijn livestreams te verplaatsen van YouTube naar het decentrale videoplatform DLive. DLive draait op de blockchain van Lino Network. Adoptie met een hoofdletter A!

Adoptie

Livestreams van 's werelds grootste YouTuber verhuizen van YouTube naar decentrale applicatie DLive
0%
Peter Slagter
Door Peter Slagter

Felix Arvid Ulf Kjellberg, beter bekend als PewDiePie, is een Zweeds commentator op YouTube. Sinds augustus 2013 heeft PewDiePie het grootste YouTube-kanaal ter wereld. Maar liefst 93 miljoen (!) abonnees bekijken zijn content regelmatig.

Overeenkomst met DLive

Woensdag maakte Kjellberg op Twitter bekend dat hij “exclusief op DLive gaat streamen”. De financiële (en andere) voorwaarden van de overeenkomst zijn niet bekendgemaakt. Het is daarom onduidelijk of Kjellberg definitief overstapt, of dat het enkel een marketingstunt is met beperkte levensduur.

De samenwerking betekent niet dat Kjellberg verdwijnt van YouTube. De overeenkomst lijkt enkel betrekking te hebben op zijn livestreams.

Lino Network

Het Lino-netwerk is een decentraal contentplatform gericht op een eerlijke vergoeding voor de makers van de inhoud. DLive is de eerste decentrale applicatie die op Lino draait. Lino heeft ook een eigen cryptovaluta: Lino-punten (LINO). Die punten zijn (nog) niet op publieke exchanges verhandelbaar.

Elke LINO is $0,012 waard, en kan worden verdiend door de interactie aan te gaan op het platform. Reageren bijvoorbeeld, of content delen met anderen. Ook tegenover het draaien van een node staan beloningen.

Van concurrenten naar partners

DLive gaat niet alleen de concurrentie aan met YouTube. Ook met Twitch, Ustream, en Periscope gaat het blockchainplatform de strijd aan.

Waar op de conventionele contentplatforms de nadruk ligt op concurrentie tussen contentcreators, worden ze bij DLive juist (letterlijk) beloond om elkaar te steunen. Zo veranderen concurrenten in de context van DLive in partners. Wilson Wei, mede-oprichter van Lino:

“DLive is een plek waar in plaats van met elkaar te concurreren, het voordelen heeft om andere makers te ondersteunen. PewDiePie is altijd een groot voorvechter geweest van het idee om contentleveranciers te belonen voor hun harde werk, de tijd en energie die ze erin steken.”

De combinatie van sociale media en cryptovaluta komt steeds vaker langs als onderwerp. Recent kwam Tippin bijvoorbeeld in het nieuws. Daarmee kan je iemand met één druk op de knop een klein bedrag als fooi geven via Bitcoin's Lightning Network. Lees hier hoe het werkt.

Iedereen heeft een mening

Onder de noemer Opinie schrijven we regelmatig over een spraakmakende podcast, video of tweetstorm. We zijn het niet noodzakelijkerwijs eens met de spreker of schrijver, maar vinden het interessant genoeg om te delen, duiden en ondertitelen.

Over de auteur

Peter Slagter

Peter Slagter

Hoofdredacteur en medeoprichter van LekkerCryptisch. Voorliefde voor techniek en economie, met in het bijzonder de overlap tussen die twee. Vind het leuk om complexe onderwerpen toegankelijk te maken voor een breed publiek.