Reborn 3: Opera’s nieuwe desktopbrowser met ingebouwde cryptowallet

De nieuwste desktopbrowser van Opera heeft een ingebouwde cryptowallet, Web 3-verkenner, en gratis VPN. Opera bereidt z’n gebruikers met ‘Reborn 3’ voor op het internet van de toekomst?

Adoptie

Reborn 3: Opera’s nieuwe desktopbrowser met ingebouwde cryptowallet
0%
Peter Slagter
Door Peter Slagter

Dinsdag is Opera versie 60 gelanceerd. De nieuwe browser voor Mac, Windows, en Linux, heeft de codenaam ‘Reborn 3’ gekregen. Volgens Opera “daagt de nieuwe browser de gevestigde orde uit”, met “features die de online ervaring flink verbeteren”.

In het persbericht van Opera wordt uitgebreid ingegaan op alle nieuwe features. Daarvan lichten wij er graag drie uit: de cryptowallet, Web 3-verkenner, en gratis VPN.

Web 3-verkenner

De term ‘Web 3’ staat volgens Opera voor de evolutie van het huidige internet naar het nieuwe. Een internet waarin cryptovaluta, blockchains, en gedistribueerde systemen samenwerken. Het is een “belangrijke en betekenisvolle uitbreiding van het web dat we vandaag gebruiken”.

Een speerpunt ervan is dat de gebruiker de controle heeft over zijn eigen gegevens. Daar dragen bovengenoemde technologieën volgens Opera aan bij.

De ingebouwde Web 3-verkenner zorgt ervoor dat Opera decentrale applicaties kan benaderen die draaien op het Ethereum-netwerk. En met de ingebouwde wallet kan de gebruiker ook met die dapps interacteren. Allemaal out-of-the-box.

Ingebouwde wallet

Over die ingebouwde cryptowallet gesproken: die synchroniseert met de cryptowallet in de Opera-browser voor Android. In beide gevallen verlaten je sleutels (de private keys) uiteraard nooit je eigen apparaat.

De mobiele Opera-browser fungeert als metgezel van de desktopversie. “Als de gebruiker een blockchaintransactie moet ondertekenen, krijgt hij een notificatie op zijn telefoon. Zo kan hij de transactie bevestigen op dezelfde manier bevestigen als hij zijn telefoon ontgrendeld. Met gezichtsherkenning of een vingerafdruk bijvoorbeeld”, lezen we in de aankondiging van Opera.

We nemen aan dat het signeren van een transactie ook kan zonder de mobiele app, maar dat hebben we niet kunnen testen. En voor de iOS-gebruikers: Opera Touch wordt binnenkort bijgewerkt met een cryptowallet.

Gratis VPN

Volgens de aankondiging is Opera “de enige browser met een ingebouwde VPN-service”. Het is een dienst die al beschikbaar was, maar de snelheid ervan is flink verbeterd.

Een virtual private network (VPN) vervangt je eigen IP-adres met een virtuele. Dat maakt het lastiger voor websites om te achterhalen waarvandaan je verbinding maakt. Opera vindt dat je locatie privé zou moeten blijven, en helpt gebruikers om dat voor elkaar te krijgen.

De VPN-dienst van Opera is gratis en kan onbeperkt gebruikt worden. Volgens Opera “worden er geen gegevens bewaard”.

De touwtjes in handen

Het zou de ondertitel van de nieuwe desktopbrowser kunnen zijn. Met de features van ‘Reborn 3’ heeft de gebruiker de mogelijkheid de touwtjes weer in handen te nemen. Een cryptowallet, ingebouwde VPN, Web 3-ondersteuning, en een ingebouwde ad blocker.

Om het idee van controle kracht bij te zetten, heeft Opera een korte film geproduceerd: “Escape”.

Iedereen heeft een mening

Onder de noemer Opinie schrijven we regelmatig over een spraakmakende podcast, video of tweetstorm. We zijn het niet noodzakelijkerwijs eens met de spreker of schrijver, maar vinden het interessant genoeg om te delen, duiden en ondertitelen.

Over de auteur

Peter Slagter

Peter Slagter

Hoofdredacteur en medeoprichter van LekkerCryptisch. Voorliefde voor techniek en economie, met in het bijzonder de overlap tussen die twee. Vind het leuk om complexe onderwerpen toegankelijk te maken voor een breed publiek.