New Yorkse BitLicense toegekend aan Bitstamp, expansie naar VS

Bitstamp, één van Europa’s grootste cryptocurrency exchanges, wil graag uitbreiden naar de VS. En die plannen lopen voorspoedig: dinsdag kreeg de exchange de gewilde (en lastig te verkrijgen) New Yorkse BitLicense toegekend. Een update.

Exchange

New Yorkse BitLicense toegekend aan Bitstamp, expansie naar VS
0%
Peter Slagter
Door Peter Slagter

Het is nog maar de negentiende BitLicense die door de New Yorkse financiële waakhond is uitgedeeld. Ditmaal is Bitstamp de gelukkige. Volgens het persbericht kan “Bitstamp hierdoor diensten blijven leveren in de VS en hun aanwezigheid op de Amerikaanse markt uitbouwen”.

Lang proces

De New Yorkse Department of Financial Services (NYDFS) is het agentschap dat zich over de BitLicenses ontfermt. De eerste keer dat Bitstamp een aanvraag indiende voor de licentie was in juni 2015. Er is dus heel wat tijd overheen gegaan.

Bitstamp mag nu in New York de handel in bitcoin, litecoin, bitcoin cash, ether, en XRP faciliteren. Volgens Nejc Kodrič was Bitstamp één van de eerste 22 bedrijven die een aanvraag indienden voor de licentie.

Soepelere beoordeling?

Het lijkt erop dat de NYDFS de beoordeling van de aanvragen wat versoepeld heeft. Sinds het invoeren van de licentie (2015) zijn er slechts 19 aan bedrijven uitgedeeld. Vijf daarvan zijn in dit jaar (al) uitgegeven. Kodrič: “Het lijkt meer routinematig te worden voor ze [de NYDFS]”.

De BitLicense stelt strenge eisen aan klantveiligheid. Voor Bitstamp een “uitdaging die ze vanzelfsprekend omarmen”. De goedkeuring is voor de exchange “bevestiging dat de exchange voldoet aan de hoge standaarden die gevolgd worden door traditionele financiële instellingen”.

Het gesprek met de NYDFS ging over diverse onderwerpen, waaronder de manier waarop orders worden verwerkt, hoe cryptovaluta worden opgeslagen, en op welke manier interne processen gecontroleerd worden. Eind 2018 maakte Bitstamp maatregelen bekend tegen marktmanipulatie.

Iedereen heeft een mening

Onder de noemer Opinie schrijven we regelmatig over een spraakmakende podcast, video of tweetstorm. We zijn het niet noodzakelijkerwijs eens met de spreker of schrijver, maar vinden het interessant genoeg om te delen, duiden en ondertitelen.

Over de auteur

Peter Slagter

Peter Slagter

Hoofdredacteur en medeoprichter van LekkerCryptisch. Voorliefde voor techniek en economie, met in het bijzonder de overlap tussen die twee. Vind het leuk om complexe onderwerpen toegankelijk te maken voor een breed publiek.