In Japan wordt op internationale cryptoregels gebroed

Het laatste jaar is in Japan het net rond cryptovaluta strakker getrokken. De vocale overheid roept op tot vorming van internationale consensus over dit onderwerp. Niet toevallig komt in juni de G20 bij elkaar in Japan. Wat staat er te gebeuren?

Regelgeving

In Japan wordt op internationale cryptoregels gebroed
0%
Peter Slagter
Door Peter Slagter

Strakkere regels

De afgelopen maanden is de cryptomarkt in Japan in beweging geweest. De Japanse overheid, onder leiding van minister-president Shinzō Abe, is duidelijk in z’n zienswijze: risico’s beperken, en tot internationale consensus komen.

Een duidelijk juridisch kader heeft voor- en nadelen. Zo geeft het (soms broodnodige) duidelijkheid aan de markt, maar ontneemt het tegelijkertijd de vrijheid die we gewend zijn om te experimenteren.

De Japanse waakhond FSA heeft al diverse maatregelen genomen. Exchanges moeten aan strengere voorwaarden voldoen. ICO’s moeten zich eerst registreren, en er staan risicobeperkende maatregelen op de agenda. Denk aan het beperken van de maximale leverage die mag worden toegepast door handelaars.

Onderwerp voor de G20

Volgens Sankei News wil Abe cryptoregels als onderwerp op de agenda zetten van de komende G20-vergadering in juni. Afgevaardigden van de G20 zijn dan te gast in Japan. Als gastheer heeft Abe relatief veel invloed op het verloop van de bijeenkomst.

Tot internationale consensus komen is een stokpaardje van de Japanse regering geworden. Zo ligt er een voorstel om de naamgeving van ‘cryptocurrency’ formeel te wijzigen naar ‘cryptographic asset’, zodat “er geen verwarring kan ontstaan over het verschil van een valuta en een digitaal asset”. Volgens Japan een verandering die wereldwijd goed uit de verf zou komen.

Als de Japanse regels toonzettend zijn, is het gevolg zijn dat de regelgeving in veel landen wat strikter wordt dan nu het geval is. Een positieve noot is overigens dat het geen regels zijn die cryptovaluta uitsluiten van de economie. 

Ten slotte is het de vraag in hoeverre internationale consensus op korte termijn haalbaar is. De G20 is een machtige club, maar verre van het enige orgaan dat zich hiermee bemoeit. Denk aan de EBA, BIS, ESMA, en lokale toezichthouders. En dan zijn er nog talloze landen die graag wat meebuigen met de economie om innovatie te stimuleren en nieuw geld aan te trekken. We gaan het zien!

Iedereen heeft een mening

Onder de noemer Opinie schrijven we regelmatig over een spraakmakende podcast, video of tweetstorm. We zijn het niet noodzakelijkerwijs eens met de spreker of schrijver, maar vinden het interessant genoeg om te delen, duiden en ondertitelen.

Over de auteur

Peter Slagter

Peter Slagter

Hoofdredacteur en medeoprichter van LekkerCryptisch. Voorliefde voor techniek en economie, met in het bijzonder de overlap tussen die twee. Vind het leuk om complexe onderwerpen toegankelijk te maken voor een breed publiek.