Chinese planningsorgaan NDRC bestempelt Bitcoin-mining tot ‘ongewenste’ industrie

China’s belangrijkste agentschap voor economische planning, de NDRC, heeft maandag Bitcoin-mining als ‘ongewenste’ industrie aangeduid. De uitspraak is onderdeel van een planningsconcept voor ‘industriële hervorming’. Wat is het gevolg hiervan?

Regelgeving

Chinese planningsorgaan NDRC bestempelt Bitcoin-mining tot ‘ongewenste’ industrie
0%
De redactie
Door De redactie

De NDRC, de Nationale Hervormings- en Ontwikkelingscommissie, is China’s belangrijkste overheidsorgaan voor economische en industriële planning. De commissie doet bijvoorbeeld aanbevelingen over de delen van de economie die gestimuleerd, beperkt, of helemaal afgeschaft zouden moeten worden.

‘Bitcoin-mining moet verdwijnen’

In de meest recente conceptplanning is Bitcoin-mining als industrie in die laatste categorie ingedeeld. Concreet adviseert de NDRC lokale overheden om de sector uit te rangeren. Het zou volledig uit het land moeten verdwijnen.

Het publiek mag nog feedback geven op het concept, dus helemaal definitief is het nog niet. Bitcoin-mining als sector wordt neergezet als onwenselijk voor de ontwikkeling van het land. Het wordt samen genoemd met andere sectoren die “beperkt productief” zijn of bijdragen aan “(zware) vervuiling”.

Deel van de miners al vertrokken

In februari schreven we dat het aantal Bitcoin-nodes in China afneemt, en ook CNN kwam destijds naar buiten met berichtgeving over de mining-sector. Uit gesprekken met ondernemers bleek al dat de miners zelf de bui voelden hangen: “Het is een lastige tijd voor de mining-sector in China”, vertelt Jack Liao, eigenaar van diverse Bitcoin-bedrijven.

Liao vertelt dat hij eraan denkt om zijn bedrijven te verplaatsen naar het buitenland. Canada, de VS, en Ijsland stonden bovenaan zijn wensenlijst. Vijf andere eigenaars van mining-bedrijven vertelden een soortgelijk verhaal.

“De Chinese overheid wil dat miners een ‘op een rustige manier vertrekken’ uit het land”, vult Liao aan. “De overheid vindt dat onze bedrijven slecht zijn voor het milieu. Ook wordt de sector verweten onvoldoende belasting te betalen, en zijn we ‘brandgevaarlijk’.”

Tot 7 mei mag er op het voorstel van de NDRC gereageerd worden. Pas daarna wordt duidelijk of, per wanneer en hoe het minen van bitcoins wordt uitgebannen in China.

Iedereen heeft een mening

Onder de noemer Opinie schrijven we regelmatig over een spraakmakende podcast, video of tweetstorm. We zijn het niet noodzakelijkerwijs eens met de spreker of schrijver, maar vinden het interessant genoeg om te delen, duiden en ondertitelen.

Over de auteur

De redactie

De redactie

De gehele redactie van LekkerCryptisch, met Peter Slagter als hoofdredacteur. Wordt gebruikt als auteur voor artikelen als het een inspanning betreft van de redactie als geheel. Eventuele vragen kunnen gesteld worden aan Peter.