Western Union gaat samenwerken met Filippijnse wallet-aanbieder coins․ph

Maandag heeft wallet-aanbieder coins․ph bekendgemaakt dat 5 miljoen Filipijnen nu Western Union-betalingen direct in hun wallets kunnen ontvangen. Voor een land waarvan 10% van de economie draait op ‘remittances’ groot nieuws. Een overzicht.

Bedrijfsleven

Western Union gaat samenwerken met Filippijnse wallet-aanbieder coins․ph
0%
Peter Slagter
Door Peter Slagter

Remittances zijn kleine bedragen die over grenzen heen verstuurd worden, vaak ter ondersteuning van familie in het thuisland. In 2017 werden er voor bijna $33 miljard aan dit soort bedragen naar de Filipijnen verstuurd. In dat jaar was dat goed voor 10,5% van het BNP.

Volgens de Wereldbank is blockchain bij uitstek geschikt om de wereld van kleine overboekingen beter te maken. Dit soort transacties zijn “precies op die plekken te duur waar ze het hardst nodig zijn”, aldus de Wereldbank. Western Union is een grootmacht op het gebied van remittances en feitelijk onderdeel van deze problematiek. Maar vandaag heeft het bedrijf het leven van miljoenen FIlipijnen wat makkelijker gemaakt.

Geld direct overmaken naar blockchain wallet

Western Union gaat samenwerken met coins․ph. Dat is een bekende wallet-aanbieder op de Filipijnen. Klanten kunnen er de Filipijnse peso in bewaren, evenals digitale valuta, zoals bitcoin en ethereum. Bij diverse (grote) winkelketens kan ermee betaald worden, en ook internationale transacties behoren (uiteraard) tot de mogelijkheden.

Dat laatste nu dus ook via Western Union. Iemand die geld naar huis stuurt hoeft de ontvanger enkel een uniek referentienummer door te geven en de hoeveelheid die is opgestuurd. In de wallet zijn die gegevens in te voeren, en het geld wordt direct in de wallet bijgeschreven.

Voor Western Union nog een mooi moment om te benadrukken dat ze innovatief bezig zijn: “Western Union is de afgelopen jaren gericht geweest op innovatie rondom klantbehoeften. Om ze keuze te geven in kanalen, valuta, toegang, en kansen om te verbinden met familie en vrienden wereldwijd”, vertelt Molly Shea, bestuurder bij Western Union.

Wat ons betreft is de volgende stap om de tussenpersoon er volledig tussenuit te halen. Tot die tijd kunnen we spreken van een mooie stap vooruit voor de Filippijnen die van dit soort overschrijvingen afhankelijk zijn.

Iedereen heeft een mening

Onder de noemer Opinie schrijven we regelmatig over een spraakmakende podcast, video of tweetstorm. We zijn het niet noodzakelijkerwijs eens met de spreker of schrijver, maar vinden het interessant genoeg om te delen, duiden en ondertitelen.

Over de auteur

Peter Slagter

Peter Slagter

Hoofdredacteur en medeoprichter van LekkerCryptisch. Voorliefde voor techniek en economie, met in het bijzonder de overlap tussen die twee. Vind het leuk om complexe onderwerpen toegankelijk te maken voor een breed publiek.