Sparkswap haalt $3,5 miljoen op om een decentrale exchange te bouwen op Bitcoin’s Lightning Network

Maandag is de betaversie van Sparkswap gelanceerd. Een decentrale exchange, gebouwd op het Lightning Network. De karakteristieken van een decentrale exchange, met de snelheid van een centrale. Is dit de ‘silver bullet’ waar we op gewacht hebben?

ExchangeBitcoin

Sparkswap haalt $3,5 miljoen op om een decentrale exchange te bouwen op Bitcoin’s Lightning Network
0%
Peter Slagter
Door Peter Slagter

Sparkswap kondigde de lancering van de betaversie aan op de eigen weblog. En dat was niet het enige nieuws. Het bedrijf heeft ook $3,5 miljoen opgehaald om de DEX verder uit te bouwen. Dat geld komt van Initialized Capital, Pantera Capital, Foundation Capital, en Y Combinator.

Niet alleen Bitcoin

Wellicht denk je dat op zo’n exchange bovenop het Bitcoin-netwerk enkel bitcoins te verhandelen zijn. Dat is niet zo. De exchange biedt zogeheten cross-chain atomic swaps aan. Je kunt het zien als een digitale ruil die uit te voeren is zonder dat je een wederpartij hoeft te vertrouwen.

Dit is overigens niet door Sparkswap ontwikkeld. Deze manier van munten ruilen was al mogelijk tussen blockchains die SegWit geactiveerd hebben. Litecoin is daar een voorbeeld van, en dat is — niet toevallig dus — de munt die naast Bitcoin ook ondersteund wordt door de betaversie van Sparkswap.

Decentraal

Gebruikers van Sparkswap downloaden open source software dat door henzelf ontwikkeld is. Die software bevat odner andere LND, een Lightning-implementatie, en een wallet die zowel litecoin en bitcoin ondersteunt.

Om te handelen, verbindt de software met zogeheten relayer. Dat is een dienst die de intentie om te handelen, een specifieke positie die is ingenomen, van de gebruiker wereldkundig maakt. Andere gebruikers kunnen aan dat aanbod gehoor geven.

Op deze manier heeft de gebruiker alles in eigen beheer. Z’n wallet, z’n exchange interface, z’n eigen Lightning-node. En door de snelheid van het Lightning Network kan een order binnen enkele seconden (of sneller) afgewikkeld zijn. Gaaf!

Experimenteel

De gehele infrastructuur is zeer experimenteel. Dat geldt niet alleen voor de software van Sparkswap, ook het Lightning Network is nog in ontwikkeling. Om die reden is er een daglimiet van $2.500 ingesteld, om te voorkomen dat gebruikers door softwarefouten voor hele grote bedragen het schip in gaan.

En er zijn fundamentele problemen op te lossen. Een voorbeeld daarvan is wat er gebeurt als één van de partijen besluit om midden in een order de stekker eruit te trekken, bijvoorbeeld om dat de prijs tijdens dat proces heftig fluctueert.

Een ander voorbeeld is dat de tijd waarin een transactie afgewikkeld wordt enorm kan verschillen. Zeker als het een transactie over verschillende blockchains heen is. Dat kan problematisch zijn voor een dienst die het verhandelen van grote bedragen faciliteert.

Dat gezegd hebbende: het is een interessante ontwikkeling om te volgen. De toekomst ervan is zeer onzeker en afhankelijk van een groot aantal factoren. Maar we zien de meerwaarde er zeker van in om deze oplossingsrichting verder uit te diepen.

Iedereen heeft een mening

Onder de noemer Opinie schrijven we regelmatig over een spraakmakende podcast, video of tweetstorm. We zijn het niet noodzakelijkerwijs eens met de spreker of schrijver, maar vinden het interessant genoeg om te delen, duiden en ondertitelen.

Over de auteur

Peter Slagter

Peter Slagter

Hoofdredacteur en medeoprichter van LekkerCryptisch. Voorliefde voor techniek en economie, met in het bijzonder de overlap tussen die twee. Vind het leuk om complexe onderwerpen toegankelijk te maken voor een breed publiek.