Primeur: eerste hypotheek met Bitcoin als onderpand voor aankoop vastgoed Amsterdam

Brock Pierce, een bekende naam in de cryptowereld, heeft samen met cryptokredietverstrekker NEXO een primeur. Pierce heeft een hypotheek afgesloten met Bitcoin als onderpand voor de aankoop van vastgoed in Amsterdam. Nuttig of onzinnig?

AdoptieBitcoin

Primeur: eerste hypotheek met Bitcoin als onderpand voor aankoop vastgoed Amsterdam
0%
Bert Slagter
Door Bert Slagter

Woensdag werd het bericht naar buiten gebracht via FOX. Pierce heeft een nieuw huis aangeschaft in Amsterdam, ter waarde van $1,2 miljoen. Dat opzich is niet zo nieuwswaardig, maar “hij heeft de hele lening ervoor bemachtigd door Bitcoin in te leggen als onderpand”, vertelt Antoni Trenchev, medeoprichter van NEXO.

Kredietverstrekking

NEXO is een kredietverstrekker die met cryptovaluta werkt. “We nemen bitcoin of andere digitale valuta aan, slaan het op bij een derde partij, en geven er cashgeld voor terug. Zowel de klant als wijzelf hebben geen toegang tot de munten [die als onderpand dienen]”, vult Trenchev aan.

Goedkoop is het niet. Voor een lening van $10.000 moet je $20.000 in bitcoin inleggen. “Je krijgt zo’n 50 cent voor iedere dollar die je inlegt in de vorm van cryptogeld”, vertelt Trenchev. Pierce heeft dus zo’n $2,5 miljoen moeten inleggen om de hypotheek verstrekt te krijgen.

Voor Pierce is het een manier om aan te tonen dat een platform als dat van NEXO een brug kan slaan tussen de “oude wereld van traditioneel geld en de nieuwe wereld die mogelijk gemaakt wordt door blockchaintechnologie”. Pierce:

“De mogelijkheid om fiatgeld te kunnen lenen met cryptovaluta als onderpand geeft mogelijkheden. Het ligt bovendien in lijn met mijn overtuiging dat ‘tokenization’ van vastgoed een gigantische markt wordt. Ik kon mijn cryptovaluta behouden en de transactie afwikkelen met fiatgeld.”

Nuttig?

Je kunt je afvragen of we hier niet simpelweg met een marketingstunt van NEXO te maken hebben. Kennelijk beschikt Pierce over voldoende middelen, en had hij het pand ook direct kunnen kopen, zonder hypotheek. Of een gelijksoortig pand dat te koop staat voor Bitcoin.

‘Maar dan ben ik mijn bitcoins kwijt’, zal Pierce gedacht hebben. En daar heeft hij een punt. Nu heeft hij een pand kunnen aanschaffen zonder z’n bitcoins te verliezen. Hij kan ze niet meer direct benaderen, maar krijgt er weer beschikking over door de lening af te betalen. Als je gelooft dat bitcoin nog in waarde toeneemt, kan dat een lonende beslissing zijn.

De andere kant op zal je voorbereid moeten zijn op waardedaling van het onderpand. In dat geval geeft NEXO een aantal mogelijkheden, waaronder het terugbetalen van het geleende bedrag, extra cryptovaluta storten, of het systeem de crypto dat het in onderpand heeft laten liquideren om het risico te verkleinen.

En dan zit je nog met de rente die je NEXO moet betalen. Die ligt tussen de acht en zestien procent, flink hoger dan de hypotheekrentes die in Nederland bij ‘conventionele’ kredietverstrekkers in rekening worden gebracht.

Kortom: voor degene die z’n vertrouwen op crypto heeft gesteld, is het mógelijk een zinnige manier om over cashgeld te beschikken zonder cryptovaluta te hoeven verkopen. Maar het is wel flinke gok. Het zou zomaar eens de duurste lening van je leven kunnen worden.

Iedereen heeft een mening

Onder de noemer Opinie schrijven we regelmatig over een spraakmakende podcast, video of tweetstorm. We zijn het niet noodzakelijkerwijs eens met de spreker of schrijver, maar vinden het interessant genoeg om te delen, duiden en ondertitelen.

Over de auteur

Bert Slagter

Bert Slagter

Medeoprichter van LekkerCryptisch. Achtergrond in informatica en natuurkunde. Bouwt mooie software, teams en bedrijven. Student van geopolitiek, macro-economie, complexe systemen en waarschijnlijkheid. Op zoek naar het signaal in de ruis.