Bitcoin’s ‘Lightning Torch’ bijna opgebrand, meer dan 54 landen bezocht

Bitcoin’s ‘Lightning Torch’ heeft meer dan 54 landen bezocht, en een belangrijk kenmerk van Bitcoin gedemonstreerd. Binnen niet al te lange tijd stopt de fakkel met branden. Maar waarom eigenlijk?

AdoptieBitcoin

Bitcoin’s ‘Lightning Torch’ bijna opgebrand, meer dan 54 landen bezocht
0%
Peter Slagter
Door Peter Slagter

Binnenkort dooft het vuur van de Bitcoin-fakkel. Daarmee komt een einde aan het betalingsexperiment waar honderden mensen aan meegedaan hebben. Van techneuten als Twitter’s CEO Jack Dorsey tot gebruikers die afgesloten zijn van de wereld door economische sancties.

Wereldwijd experiment

De term ‘Lightning Torch’ komt van de werking van de olympische vlam. Het vuur wordt in Olympia ontstoken, waarna het via een estafette via een groot aantal landen naar het stadion van de Spelen gebracht wordt.

Dit idee is overigens organisch ontstaan. Het startte met een bevlieging van @hodlonaut op Twitter:

Vanaf dat punt is de ‘fakkel’ honderden keren van eigenaar gewisseld, en heeft hij meer dan 54 landen bezocht. Het heeft de werking van het Lightning Network aangetoond en de kracht van Bitcoin onderstreept: een niet te stoppen betaalmiddel, dat niet onder de indruk is van economische sancties of grenzen tussen landen. Het bericht van de deelnemers: “Onderschat de kracht van Bitcoin niet!”

Maximale waarde

Iedere keer dat de fakkel van eigenaar wisselt, wordt er 10.000 satoshi aan de betaling toegevoegd, omgerekend zo’n 30 dollarcent. Je kunt het zien als een sneeuwbaleffect op het Lightning Network.

Op dit moment zijn lightning-transacties onderhevig aan een waardeplafond: een transactie mag maximaal $170 waard zijn. Ondanks dat het een arbitrair getal is, komt het niet helemaal uit de lucht vallen. Het Lightning Network is immers bedoeld voor microbetalingen en bovendien is de technologie nog (lang) niet volwassen. Zonder het limiet zou het kunnen dat gebruikers grote bedragen verliezen.

Logischerwijs zit er vanwege dit limiet ook een maximum aan het aantal keer dat de fakkel van eigenaar kan wisselen. Op den duur kan er simpelweg geen satoshi meer bij. Op dat punt komt er een einde aan het experiment.

Waardevolle lessen

Al met al kan het een geslaagd experiment genoemd worden. De kracht van Bitcoin werd zichtbaar en tegelijkertijd is duidelijk geworden waarin het Lightning Network in z’n huidige vorm tekortschiet.

Een voorbeeld daarvan is dat het nog (te) lastig is voor gebruikers om een eigen Lightning-node te draaien. Dat bleek onder andere uit het feit dat de meeste fakkeldragers ervoor kozen een centrale dienst te gebruiken, zoals Bluewallet. Maar dat is verre van ideaal, omdat zo’n dienst de volledige controle heeft over het geld van de gebruiker. Dat druist linea recta in tegen de principes van Bitcoin.

Kortom: nog veel werk te doen, maar met een hele krachtige oplossing in het vooruitzicht.

Iedereen heeft een mening

Onder de noemer Opinie schrijven we regelmatig over een spraakmakende podcast, video of tweetstorm. We zijn het niet noodzakelijkerwijs eens met de spreker of schrijver, maar vinden het interessant genoeg om te delen, duiden en ondertitelen.

Over de auteur

Peter Slagter

Peter Slagter

Hoofdredacteur en medeoprichter van LekkerCryptisch. Voorliefde voor techniek en economie, met in het bijzonder de overlap tussen die twee. Vind het leuk om complexe onderwerpen toegankelijk te maken voor een breed publiek.