Curator Mt. Gox: ‘Schuldeisers hebben antwoord gekregen op hun claim’

De zaak Mt. Gox is weer een stap verder. Alle schuldeisers hebben bericht ontvangen over de compensatie waar ze recht op hebben. Komt de zaak tot een einde, of is er nog een lange weg te gaan?

Exchange

Curator Mt. Gox: ‘Schuldeisers hebben antwoord gekregen op hun claim’
0%
De redactie
Door De redactie

Hoe zat het ook alweer?

Begin 2014 zou Mt. Gox slachtoffer geworden zijn van een hack. Zo'n 850.000 BTC gestolen, toentertijd met een waarde van meer dan 300 miljoen dollar.

De exchange is nu in handen van een curator, Nobuaki Kobayashi. Toen het platform aan hem overgedragen werd, stond er nog zo’n 200.000 BTC in de wallets. In eerste instantie heeft Kobayashi daar een deel van verkocht. De bitcoins die nu nog in bezit zijn van de curator, gaan verdeeld worden onder mensen die kunnen bewijzen er aanspraak op te maken.

Schuldeisers hebben bericht gekregen

Mensen die menen recht te hebben op een deel van de bitcoins die nog in bezit zijn van de curator, konden dat aangeven via een speciaal daarvoor ontwikkeld systeem. Afgelopen woensdag liet Kobayashi weten dat alle schuldeisers inmiddels bericht hebben ontvangen.

Het is onbekend hoeveel claims de bewindvoerder heeft binnengekregen, noch hoeveel daarvan afgekeurd zijn. Uit de brief blijkt dat claims die voldoen aan het volgende zijn afgekeurd:

  • Claims waarin om méér BTC werd gevraagd dan op het account van de gebruiker aanwezig is (zie het als een motie van wantrouwen).
  • Claims van gebruikers met 0 BTC op het account.
  • Claims van mensen van wie onzeker is of ze bij het in de claim genoemde gebruikersaccount horen.

De beoordeling van de curator is tegen het definitieve aan. Erop reageren kan niet, maar via de rechtbank kan er bezwaar gemaakt worden. Die procedure is niet eenvoudig, maar als het om grote bedragen gaat toch de moeite waard.

Mocht je één van de gelukkigen zijn met goedkeuring, blijf wel op je hoede. Een andere schuldeiser kan bezwaar maken tegen het deel dat aan jou is toegewezen. Verzaak je daarop te reageren, vervalt jouw deel automatisch.

Uitbetaling

Dan de hamvraag: wanneer worden de bitcoins aan de schuldeisers overgemaakt? Daar is nog geen antwoord op. Allereerst moet er in het kader van de civiele procedure een saneringsplan worden opgesteld. Dat plan moet door Kobayashi voor 26 april ingeleverd zijn.

Dat plan zal ook ingaan op het moment en de manier waarop de schuldeisers ontvangen waar ze recht op hebben. Volgens de antwoordbrief van Kobayashi ontvangt men daarover meer informatie via “de daarvoor geschikte kanalen”, waar “de website van Mt. Gox” er één van is.

De verwachting is dat het nog even gaat duren voordat er daadwerkelijk bitcoins verzonden worden. Het ingeleverde plan moet worden beoordeeld, en eventuele bezwaren (die tot 7 mei mogen worden ingediend) moeten worden afgewikkeld.

En zelfs als alle schuldeisers hun BTC terug hebben, is het de vraag of het volledige saldo van Mt. Gox is verwerkt. Het laatste is er dus zeker nog niet over gezegd.

Iedereen heeft een mening

Onder de noemer Opinie schrijven we regelmatig over een spraakmakende podcast, video of tweetstorm. We zijn het niet noodzakelijkerwijs eens met de spreker of schrijver, maar vinden het interessant genoeg om te delen, duiden en ondertitelen.

Over de auteur

De redactie

De redactie

De gehele redactie van LekkerCryptisch, met Peter Slagter als hoofdredacteur. Wordt gebruikt als auteur voor artikelen als het een inspanning betreft van de redactie als geheel. Eventuele vragen kunnen gesteld worden aan Peter.