Belgische overheid waarschuwt nogmaals: pas op voor fraude met cryptomunten

De afgelopen weken heeft de Belgische waakhond FSMA nieuwe klachten ontvangen van nietsvermoedende consumenten. Reden om de lijst van verdachte websites bij te werken en nog eens te waarschuwen: pas op voor fraude met cryptomunten!

Veiligheid

Belgische overheid waarschuwt nogmaals: pas op voor fraude met cryptomunten
0%
Bert Slagter
Door Bert Slagter

Fraude en oplichting is natuurlijk niet voorbehouden aan cryptovaluta. Maar feit is dat het voor veel mensen onbekend terrein is, en ze geassocieerd kunnen worden met ‘onwaarschijnlijke winst’. Ideaal terrein voor fraudeurs. Gouden bergen zijn snel beloofd, en als nietsvermoedende ‘klant’ ben je snel ergens ingestonken.

FSMA waarschuwt voor oplichtingspraktijken

“Gedurende deze laatste weken, blijft de FSMA nieuwe klachten ontvangen van consumenten die zijn ingegaan op aanbiedingen om in cryptomunten te beleggen”, lezen we in het persbericht van de FSMA. “De fraude met cryptomunten blijft dus slachtoffers maken in België. Daarom waarschuwt de FSMA het publiek opnieuw voor dergelijke oplichtingspraktijken.”

De FSMA houdt een lijst met platformen bij waarvan “aanwijzingen van fraude zijn vastgesteld”. Deze lijst bevat nu in totaal 120 websites en is recent door de waakhond bijgewerkt.

Werkwijze onveranderd

Het principe blijft hetzelfde. Fraudeurs stellen een belegging voor op basis van cryptovaluta. De nadruk wordt gelegd op het veilige, eenvoudige, en vooral erg lucratieve karakter ervan.

Er worden pogingen gedaan om het slachtoffer ervan te overtuigen dat hij geen expert hoeft te zijn om in cryptomunten te kunnen beleggen. Ook namen van bekende personen worden gebruikt om vertrouwen in te boezemen. Er wordt beweerd dat er met ‘deskundigen’ gewerkt wordt die de beleggingen beheren.

Uiteindelijk is het resultaat altijd hetzelfde. Er wordt geld ‘geïnvesteerd’. Na de initiële belegging worden pogingen gedaan om het ingelegde bedrag te verhogen. En als het slachtoffer ermee wil stoppen, blijkt dat het geld onmogelijk terug te krijgen is.

Een veelgehoorde opmerking is dat men vindt dat “mensen verantwoordelijk zijn voor hun eigen beslissingen”, en dat “ze eenvoudig hadden kunnen weten waar ze aan begonnen”. De werkelijkheid is helaas weerbarstiger. Daarom vragen we er graag nog eens aandacht voor: pas op voor fraude met cryptomunten.

Iedereen heeft een mening

Onder de noemer Opinie schrijven we regelmatig over een spraakmakende podcast, video of tweetstorm. We zijn het niet noodzakelijkerwijs eens met de spreker of schrijver, maar vinden het interessant genoeg om te delen, duiden en ondertitelen.

Over de auteur

Bert Slagter

Bert Slagter

Medeoprichter van LekkerCryptisch. Achtergrond in informatica en natuurkunde. Bouwt mooie software, teams en bedrijven. Student van geopolitiek, macro-economie, complexe systemen en waarschijnlijkheid. Op zoek naar het signaal in de ruis.