Wereld Economisch Forum: meer dan 40 centrale banken overwegen gebruik blockchaintechnologie

Meer dan 40 centrale banken overwegen het gebruik van blockchaintechnologie, potentieel met het oog op de uitgifte van een eigen digitale valuta. Het Wereld Economisch Forum (WEF) heeft uitgezocht op welke manier de banken ermee bezig zijn.

Adoptie

Wereld Economisch Forum: meer dan 40 centrale banken overwegen gebruik blockchaintechnologie
0%
Peter Slagter
Door Peter Slagter

Het gepubliceerde rapport (PDF) borduurt voort op het werk van de Bank of International Settlements (BIS). Uit onderzoek van de BIS blijkt dat in totaal 44 centrale banken onderzoek doen naar een eigen digitale munt. Het WEF heeft meer naar de inhoud gekeken en onderzocht op welke manier de centrale banken ermee bezig zijn.

“Het is zeker zo dat diverse centrale banken bezig zijn met dit onderwerp”, vertelt Ashley Lannquist. Zij is blockchain-lead bij het WEF en de hoofdauteur van het rapport. “De resultaten zijn divers. Samengevat zien we dat centrale banken de materie zeer goed onderzoeken, en tegelijkertijd zeer voorzichtig te werk gaan.”

Eerste CBDC’s op komst

Centrale banken worstelen nog met zowel techniek als regelgeving. Zo moeten nieuwe systemen werken zoals bedoeld, en moet de bank er zeker van zijn dat data betrouwbaar opgeslagen wordt. Ook rondom beleid liggen er vraagstukken. “Er is studie nodig om onbedoelde consequenties te voorkomen”, vertelt Lannquist.

Dat gezegd hebbende: “Uit de huidige trends blijkt dat de toekomst voor blockchain rooskleurig is. In de komende paar jaar verwacht ik de eerste centrale banken die met een CBDC komen. Dat kan ik stellen omdat we weten dat er een aantal zo concreet mee bezig zijn.”

Zo neemt de centrale bank van Cambodja voor het einde van het jaar blockchaintechnologie in gebruik voor z’n nationale betaalsysteem. “In Cambodja zitten ze met een heel gefragmenteerde infrastructuur en veel inwoners hebben geen bankrekening”, stelt Lannquist.

Interessant is dat ze in Cambodja niet van plan zijn om een pilot te houden. Ze rollen het direct grootschalig uit. Tien banken werken eraan mee. “Ze duiken direct het diepe in”, vult Lannquist aan.

Betere communicatie

Volgens Lannquist waren er weinig centrale banken die op de hoogte waren van het werk dat is gedaan in Cambodja. Het doel van de uitgebrachte whitepaper is om die informatie te delen en op die manier de onderlinge communicatie te verbeteren.

Een ander voorbeeld komt vanuit Frankrijk.

“De centrale bank van Frankrijk heeft de smart contracts van Ethereum gebruikt en later ook een eigen Ethereum-implementatie”, lezen we in het rapport. Vandaag de dag worden alle zogeheten SEPA Incassant ID’s met behulp van smart contracts gegenereerd.

Uit het rapport blijkt dat er door 9 centrale banken aan concrete projecten wordt gewerkt:

  1. Litouwen: de uitgifte van de ‘Digital Collector Coin’. Dienst als test van blockchaintechnologie op kleine schaal.
  2. Thailand: de uitgifte van een CBDC voor betalingen tussen banken.
  3. Brazilië: onderzoekt gebruik van blockchain voor betalingen tussen banken en het uitwisselen van informatie.
  4. Oost-Caribische Centrale Bank: onderzoekt de uitgifte van een CBDC.
  5. Duitsland: onderzoekt gebruik van blockchain voor betalingen tussen banken.
  6. Hongkong: experimenteert op het gebied van financiële transacties, identiteitsbeheer, en KYC-processen.
  7. Saoedi-Arabië: onderzoekt gebruik van blockchain voor betalingen tussen banken.
  8. Zuid-Afrika: onderzoekt gebruik van CBDC voor betalingen tussen banken.
  9. Zweden: de uitgifte van de ‘e-krona’.

Wil je meer weten over CBDC’s? In onze kennisbank kom je er alles over te weten.

Iedereen heeft een mening

Onder de noemer Opinie schrijven we regelmatig over een spraakmakende podcast, video of tweetstorm. We zijn het niet noodzakelijkerwijs eens met de spreker of schrijver, maar vinden het interessant genoeg om te delen, duiden en ondertitelen.

Over de auteur

Peter Slagter

Peter Slagter

Hoofdredacteur en medeoprichter van LekkerCryptisch. Voorliefde voor techniek en economie, met in het bijzonder de overlap tussen die twee. Vind het leuk om complexe onderwerpen toegankelijk te maken voor een breed publiek.