Amerikaanse SEC geeft voor het eerst goedkeuring aan een ICO

Volgens velen groot nieuws: de SEC heeft voor het eerst schriftelijke goedkeuring gegeven voor een (ongereguleerde) ICO. De tokens van TurnKey Jet zijn volgens de toezichthouder geen securities. Een overwinning voor de cryptomarkt?

Regelgeving

Amerikaanse SEC geeft voor het eerst goedkeuring aan een ICO
0%
De redactie
Door De redactie

Mijlpaal?

Het is voor het eerst dat de Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC) een zogeheten ‘No-Action’-brief heeft uitgevaardigd. Volgens veel mensen is het daarom een belangrijke mijlpaal: niet alle ICO-tokens worden gezien als securities.

Wat er niet bij verteld wordt, is dat aan de goedkeuring hele strikte voorwaarden zijn verbonden:

  1. Geld dat opgehaald is met de ICO mag niet gebruikt worden om aan het platform gerelateerde technologie te ontwikkelen.
  2. De tokens moeten direct nuttig zijn.
  3. De tokens moeten exact 1 USD waard blijven.
  4. De tokens mogen enkel gebruikt worden voor dienstverlening rondom privéjets.
  5. Terugkopen van het token mag, maar niet voor een prijs die boven de tokenprijs ligt.
  6. Van de tokens mag niet worden gesteld dat ze mogelijk winst opleveren.

TurnKey Jet is een chartermaatschappij. Zo’n bedrijf regelt vluchten die niet volgens een vaste dienstregeling gevlogen worden. Vaak vliegt de piloot in opdracht van een of meer klanten, die een groep mensen samen willen laten reizen.

Niet representatief

Het is leuk dat de SEC z’n stempel van goedkeuring geeft, maar gegeven de strikte voorwaarden is het niet representatief voor de manier waarop veel cryptobedrijven opereren.

Het is daarom zeer discutabel om dit besluit richtinggevend te noemen voor ICO’s of bedrijven die op een andere manier tokens willen verstrekken. Er zijn weinig publiek verhandelbare tokens die in de buurt komen van het voldoen aan bovenstaande voorwaarden.

Mogelijk dat er nog een ‘maas in de wet’ te vinden is. In TurnKey’s brief aan de SEC stelt het bedrijf dat een token vrij verhandeld mag worden “nadat het in circulatie is gebracht”. Alles in het “bezit van een klant mag worden overgedragen aan een willekeurige andere klant”.

Hoe dan ook, voor TurnKey is het een overwinning en groen licht om de ICO te houden. Die moet binnenkort volgen.

Iedereen heeft een mening

Onder de noemer Opinie schrijven we regelmatig over een spraakmakende podcast, video of tweetstorm. We zijn het niet noodzakelijkerwijs eens met de spreker of schrijver, maar vinden het interessant genoeg om te delen, duiden en ondertitelen.

Over de auteur

De redactie

De redactie

De gehele redactie van LekkerCryptisch, met Peter Slagter als hoofdredacteur. Wordt gebruikt als auteur voor artikelen als het een inspanning betreft van de redactie als geheel. Eventuele vragen kunnen gesteld worden aan Peter.