Is een token een security? SEC publiceert leidraad voor token-verstrekkers

Een kwestie voor bedrijven die een nieuw token op de (Amerikaanse) markt brengen: is het een security of niet? Om daarbij te helpen heeft de SEC een leidraad gepubliceerd voor token-verstrekkers. Dit staat erin.

Regelgeving

Is een token een security? SEC publiceert leidraad voor token-verstrekkers
0%
Peter Slagter
Door Peter Slagter

Security of niet?

In een statement vertelt SEC-directeur Bill Hinman over de recent gepubliceerde leidraad. De kortste samenvatting: het beschrijft wanneer cryptovaluta geclassificeerd kunnen worden als security.

Er is lang gewerkt aan het framework. In november stelde Hinman te werken aan een “plain English” leidraad voor token-verstrekkers. Bijna een half jaar later is het gelukt. In de leidraad zijn voorbeelden te vinden van projecten en tokens die onder security-regels vallen. Er worden ook projecten uitgelicht die ‘vrijuit’ gaan.

Richtlijnen

Het framework zelf noemt een aantal factoren waar je als token-verstrekker op moet letten. Of je verwacht dat er winst gemaakt wordt, of dat een centrale partij specifieke taken binnen het netwerk verricht. Ook de zogeheten Howey-test wordt genoemd.

Als kanttekening stelt Hinman dat de leidraad echt enkel ter informatie is afgegeven. Het is “geen vervanging van juridisch advies”, en het zijn geen regels “waar de SEC-commissie zich aan moet houden”.

Interessant is ook dat er ingegaan wordt op tokens die al verkocht zijn. Want, “een digitaal asset die verkocht is als een security zou misschien opnieuw bekeken moeten worden”. Voldoen aan de volgende criteria verkleint de kans dat je met een security te maken hebt:

  • De blockchain en het digitale asset is volledig ontwikkeld en operationeel.
  • Het token is gericht op een specifieke usecase (in tegenstelling tot speculatie).
  • Vooruitzicht op waardestijging van het token is beperkt.
  • Als het token wordt neergezet als valuta, moet het op z’n minst gebruikt (kunnen) worden als oppotmiddel.

De meest recente security-discussie draait rondom Ethereum’s ether. In een recente brief bekrachtigt de voorzitter van de SEC, Ted Budd, het vermoeden dat het geen security is.

Iedereen heeft een mening

Onder de noemer Opinie schrijven we regelmatig over een spraakmakende podcast, video of tweetstorm. We zijn het niet noodzakelijkerwijs eens met de spreker of schrijver, maar vinden het interessant genoeg om te delen, duiden en ondertitelen.

Over de auteur

Peter Slagter

Peter Slagter

Hoofdredacteur en medeoprichter van LekkerCryptisch. Voorliefde voor techniek en economie, met in het bijzonder de overlap tussen die twee. Vind het leuk om complexe onderwerpen toegankelijk te maken voor een breed publiek.