Bitcoin en Ethereum gaan goed. Maar sommige alts nog veel beter.

Bitcoin en Ethereum stijgen 24% in twee dagen tijd. Maar Litecoin, Bitcoin Cash en Cardano doen het nog een stuk beter. Wat zou Bitcoin nu waard zijn als het Litecoin volgt? Gaan we ooit $3000 nog zien? Een BTC-update.

Bitcoin

Bitcoin en Ethereum gaan goed. Maar sommige alts nog veel beter.
0%
Bert Slagter
Door Bert Slagter

In de weekupdate van week 11 en week 12 dit jaar merkten we al op dat altcoins aan de leiding gaan in het herstel van de cryptomarkt na de bodem van $3128 op 15 december 2018.

Gisteren zagen we ons bullish scenario zich voor onze ogen ontvouwen. De zware weerstand van $4250 werd gebroken en als een kalfje dat voor het eerst in de lenteweide wordt losgelaten sprong de koers energiek naar ruim boven de $5000.

En nu?

Het ligt voor de hand dat we $5500 en $5800 gaan testen als we boven de $5200 komen. In elk geval is het waarschijnlijk dat we een tijd in de trading range blijven tussen $4250 en $5800.

Alts aan de leiding

Het is interessant om te zien dat sommige grote alts het nog veel beter doen dan Bitcoin in de afgelopen twee dagen.

Hieronder zie je dat Bitcoin en Ethereum op zo'n 24% winst zitten, maar dat Litecoin bijna 55% stijgt, en Bitcoin Cash zelfs 95%. Ook Cardano en EOS doen het beter dan Bitcoin.

Als we naar de Bitcoin-dominance kijken, dan zien we dat die de afgelopen twee dagen wel flink volatiel was, maar nu niet veel anders is dan twee dagen terug. En toch zijn veel grote alts harder gestegen dan Bitcoin. Dat betekent dus dat met name de kleine alts ingeleverd hebben ten gunste van de grote alts. Tijd voor twee kaarten.

Op de eerste kaart zien we de Bticoin-dominance en de Bitcoin-koers. De dominance is sinds de bodem op 15 december 2018 gedaald, terwijl de koers is gestegen. Dat betekent dat andere munten sneller zijn gestegen dan Bitcoin.

Op de tweede kaart vergelijken we de dominances van verschillende groepen munten: Bitcoin, de top-10 alts en de rest. Met name in de afgelopen twee dagen heeft de dominance van de grote alts een sprong gemaakt, ten koste van Bitcoin en de kleinere alts.

Geven alts de richting aan?

Leuk dat die grote alts zo zijn gestegen, maar wat hebben we eraan? Is het een voorteken voor wat er met Bitcoin gaat gebeuren? En als dat zo is, wat betekent dat dan voor Bitcoin?

Om daar iets over te zeggen moeten we terug naar eind vorig jaar.

In de loop van oktober en november nam de handel af en kwam de hele markt tot stilstand, in afwachting van de Grote Beweging. We weten nu dat die omlaag was. Voor Bitcoin van rond de $6000 naar $3128.

Het mooie daarvan is dat we dat plateau bij heel veel munten terugzien (blauw in onderstaande kaartjes). Bij Litecoin was dat rond de $50, bij Ethereum rond de $200. We zien dat Litecoin intussen ruim boven dat niveau is. Al ruim 400% gestegen ten opzichte van de bodem. Ook Ethereum en EOS zijn verder dan Bitcoin in hun herstel.

Als Bitcoin nu net zo ver hersteld was als Litecoin dan zou het ergens rond de $9000 waard zijn (vergelijkbaar met juli 2018) of zelfs boven de $12.000 als je de stijging vanaf de bodem zou doorrekenen!

Nu is het niet vreemd dat alts meer herstellen dan Bitcoin, ze hebben tenslotte ook meer verloren. Maar het is niettemin opmerkelijk. Fundamenteel gezien is Bitcoin een veiliger en zijn alts een speculatiever investering.

We zitten nu in de trading range tussen $4250 en $5800. Gaan we spoedig naar boven uitbreken? Waarschijnlijk niet. Maar of we ooit nog $3000 gaan zien is niet zeker.

Er zijn beslist plausibele scenario's waarin we nog flink omlaag gaan. Maar als je van plan bent om voor de lange termijn te investeren kan het geen kwaad om ook in deze prijsrange kleine beetjes te kopen.

Iedereen heeft een mening

Onder de noemer Opinie schrijven we regelmatig over een spraakmakende podcast, video of tweetstorm. We zijn het niet noodzakelijkerwijs eens met de spreker of schrijver, maar vinden het interessant genoeg om te delen, duiden en ondertitelen.

Over de auteur

Bert Slagter

Bert Slagter

Medeoprichter van LekkerCryptisch. Achtergrond in informatica en natuurkunde. Bouwt mooie software, teams en bedrijven. Student van geopolitiek, macro-economie, complexe systemen en waarschijnlijkheid. Op zoek naar het signaal in de ruis.