Wereldbank: Blockchain kan miljoenen levens positief beïnvloeden

“Overboekingen zijn op precies die plekken te duur waar ze het hardst nodig zijn”, aldus de Wereldbank. Volgens het instituut kan blockchain dat veranderen. Ripple’s xRapid wordt als voorbeeld genoemd. Dit is wat de Wereldbank erover vertelt.

Adoptie

Wereldbank: Blockchain kan miljoenen levens positief beïnvloeden
0%
Peter Slagter
Door Peter Slagter

Ripple wordt als voorbeeld genoemd van een project dat zogeheten ‘remittances’ aanzienlijk sneller en goedkoper maakt. Remittances zijn kleine bedragen die over grenzen heen verstuurd worden, vaak ter ondersteuning van familie in het thuisland.

Het gaat vaak om kwetsbare doelgroepen die het geld hard nodig hebben. Dat is problematisch, want de kosten van internationale overboekingen liggen traditioneel relatief hoog. “Overboekingen zijn precies op die plekken te duur waar ze het hardst nodig zijn. Afrika blijft de duurste regio om geld naartoe te sturen, met gemiddeld 8,97% van het verzonden bedrag als kosten”, lezen we in het artikel van de Wereldbank.

Bestrijden van armoede

Een onderliggend doel van de Wereldbank is het bestrijden van armoede. Dat doet de Wereldbank niet alleen, maar werkt daartoe samen met allerlei landen en internationale organisaties in de ‘Better Than Cash Alliance’.

De reden dat er nu naar remittances wordt gekeken, is omdat daar nog veel te winnen is. Ondanks dat er kleine bedragen worden verzonden, is het totaal van al die betalingen aanzienlijk. Zo werd er in 2017 voor maar liefst 613 miljard dollar de grens over gestuurd. In 2018 is de verwachting dat het oploopt tot 642 miljard. Je kunt je voorstellen dat een besparing van meerdere procenten interessant is om na te jagen.

Overboekingen moeten goedkoper kunnen

Om je een beeld te geven bij de omvang van dit soort betalingen een aantal cijfers. Persoonlijke overboekingen dragen bij aan 10,5% van het volledige BNP van de Filipijnen. In Senegal loopt dat percentage op naar 13,7%, in Nepal naar 28,3%, en in Haïti naar 29,3%.

Gemiddelde blijft er tussen de 5 en 8% van die bedragen kleven bij tussenpersonen. En precies die laag kan en moet er tussenuit volgens de Wereldank. Precies waar blockchaintechnologie aan kan bijdragen.

In het voorbeeld van Ripple wordt gestelt dat de inzet van xRapid ervoor zorgt dat er tussen de 40 en 70 procent op de kosten bespaard kan worden. Daarnaast wordt de uitvoeringsteruggebracht van enkele dagen tot enkele seconden.

Naast Ripple worden andere oplossingen genoemd, zoals SWIFT’s Global Payments Innovation (GPI), B2BConnect, en JP Morgan’s JPM Coin.

Iedereen heeft een mening

Onder de noemer Opinie schrijven we regelmatig over een spraakmakende podcast, video of tweetstorm. We zijn het niet noodzakelijkerwijs eens met de spreker of schrijver, maar vinden het interessant genoeg om te delen, duiden en ondertitelen.

Over de auteur

Peter Slagter

Peter Slagter

Hoofdredacteur en medeoprichter van LekkerCryptisch. Voorliefde voor techniek en economie, met in het bijzonder de overlap tussen die twee. Vind het leuk om complexe onderwerpen toegankelijk te maken voor een breed publiek.