Bitcoin naar boven de $5000. Einde van de bear market?

De weerstand rond $4250 was drie keer te sterk. Tot Bitcoin er vanmorgen vroeg met grof geweld doorheen brak, en zo'n $1000 steeg tot boven de $5100. En nu? Einde bear market? Een korte update!

Bitcoin

Bitcoin naar boven de $5000. Einde van de bear market?
0%
Bert Slagter
Door Bert Slagter

Na een rustige nacht kwam er vanmorgen om 6:32 kwam ineens beweging in de koers, en 10 minuten later stond de koers bijna $300 hoger op $4470. De volgende halte was $4800 om 6:56 en $5120 om 7:22.

Intussen zitten we rond $4800 en is er nog veel volatiliteit. Veel mensen moeten nog wakker worden met dit nieuws en zullen dan (overhaast?) reageren. We kunnen dus ook nog wel wat gestuiter verwachten.

Bullish scenario

In de BTC-update van afgelopen weekend kun je dit scenario in wat groter detail terugvinden onder het kopje “bullish scenario”.

Boven de $4250 worden een aantal bodemscenario's bevestigd, en het is een hogere top ten opzichte van 24 december, 8 januari en 24 februari.

Dat is zeker op korte termijn bullish. De weerstanden rond $5500 en $6000 zullen voorlopig vermoedelijk te sterk zijn. Hopelijk voor de bulls gaat de vorige weerstand op $4250 nu functioneren als steun. Een nieuwe trading range tussen $4250 en $5500 voor de komende weken/maanden is goed mogelijk.

We zien de laatste maanden dat steeds meer nieuwe investeerders instappen. De meeste particulieren uit de bull run van 2017 zijn al lang gevlucht en hebben hun Binance-account in de wilgen gehangen. De verhouding verandert tussen deelnemers die zeker niet gaan verkopen, en deelnemers die wel bereid zijn om te verkopen.

Omdat het volume van Bitcoin te laag is om met miljarden tegelijk in te stappen, zijn vele institutionele investeerders al tijden bezig om stapje voor stapje Bitcoin aan te kopen. Ze profiteerden van de lange tijd dat we tussen $3000 en $4000 zaten. Waarom zij niet hebben gewacht tot de koers $2400 raakte? Misschien omdat ze verwachten dat ie daar niet gaat komen?

In dat scenario hebben we koersen onder de $4250 nu voor het laatst gezien. We gaan 'm hoogstwaarschijnlijk nog een keer testen als steun. Heel kort, want dat zal beschouwd worden als een once in a lifetime instapmoment.

Bearish scenario

De vraag die op ieders lippen brandt: is dan nu de bear market definitief achter de rug?

Het saaie antwoord is dat niemand dat weet zo lang we nog niet structureel hogere bodems en toppen zien tot boven de $7500, $8500 en later $10.000.

Maar blijven we dan nu boven de $4250? Die kans is zeker aanwezig, zie het bullish scenario. Maar het is belangrijk dat we de data van de markt (technisch en fundamenteel) ook door een bearish bril blijven bekijken. De data is meestal op meerdere manieren uit te leggen.

Allereerst iets over het volume. Dat is nog niet enorm. De 1H en 4H candles zijn vergelijkbaar met wat in november en december vaker voorkwam. De dag candle is zelfs nog heel bescheiden.

Een hoog volume geeft het signaal dat iedereen mee wil doen. Dat dit geen toevallige fluctuatie is in de prijs. Dat als we opnieuw gaan dalen, dat mensen opnieuw zullen instappen. Dat we de koersen onder de $4250 voorlopig niet meer gaan zien.

We gaan vandaag het volume in de gaten houden. Wat gebeurt er als mensen in andere delen van de wereld wakker worden en hierop reageren? Gaan ze ook kopen? Komt er FOMO? Of nog niet?

Voor een fake out gaan we wel erg hoog nu, maar ook dat is nog niet uitgesloten. De markt is nog flink manipuleerbaar door grote investeerders. Ze hebben er wellicht belang bij om nog meer tegen lage prijzen in te kopen, en een flinke dump zou bij veel retail beleggers (particulieren) voor paniek kunnen zorgen.

En nu?

Dat hangt af van wat je met crypto wil.

Investeerder voor de lange termijn? Geniet van het schouwspel en wacht rustig af tot het stof is neergedwarreld.

Actieve trader? Bitcoin is nog even volatiel. Kan leuk zijn. Maar kijk ook naar alts, die zijn flink gedaald (in BTC). Mogelijk een goed instapmoment!

Iedereen heeft een mening

Onder de noemer Opinie schrijven we regelmatig over een spraakmakende podcast, video of tweetstorm. We zijn het niet noodzakelijkerwijs eens met de spreker of schrijver, maar vinden het interessant genoeg om te delen, duiden en ondertitelen.

Over de auteur

Bert Slagter

Bert Slagter

Medeoprichter van LekkerCryptisch. Achtergrond in informatica en natuurkunde. Bouwt mooie software, teams en bedrijven. Student van geopolitiek, macro-economie, complexe systemen en waarschijnlijkheid. Op zoek naar het signaal in de ruis.