Alibaba, Baidu, en Tencent onder de eerste 197 gereguleerde blockchainbedrijven in China

China’s ‘Cyberspace Administration’ — de centrale internetwaakhond — heeft de eerste lijst van bedrijven vrijgegeven die toestemming hebben gekregen om blockchaintechnologie te gebruiken. Er staan er 197 op de lijst, waaronder drie grote namen.

Regionaal

Alibaba, Baidu, en Tencent onder de eerste 197 gereguleerde blockchainbedrijven in China
0%
Bert Slagter
Door Bert Slagter

De bedoeling van de lijst is om “een controleerbare omgeving te creëren waarin [het gebruik van] blockchaintechnologie onderzocht kan worden”, aldus een publicatie van de Chinese Global Times. Geregistreerde bedrijven moeten hun registratienummer op een “prominente plek” weergeven in de diensten die aangeboden worden, aldus de officiële aankondiging waarinde lijst is gepubliceerd.

Bekende namen

Op de lijst staan een aantal hele bekende Chinese bedrijven. Althans, in China bekend. Want ondanks dat het gigantische bedrijven zijn (soms vele malen groter dan wat we in Europa gewend zijn), zijn ze in onze regionen soms relatief onbekend. Het gaat om Baidu’s Blockchain Engine (BBE), Alibaba’s Cloud Blockchain-as-a-Service (BaaS), en Tencent’s BaaS (TBaaS).

Ook financiële instellingen zoals China’s Zheshang Bank en Ping An Insurance staan op de lijst. De volledige lijst met geregistreerde bedrijven vind je hier (PDF). Alle informatie is in het Chinees, dus je moet een vertaaldienst gebruiken als je de taal niet beheerst.

‘Veiligheid’

Het register is gemaakt als antwoord op de grote golf van niet-gereguleerde ICO’s in de afgelopen jaren. Met andere woorden, onder de noemer van veiligheid wordt het net rondom blockchain en cryptovaluta strakker getrokken.

Om op de lijst te komen moet een bedrijf nagetrokken worden door China’s Internet Information Office en voldoen aan de criteria die worden gesteld in de wetgeving die hier sinds 15 februari op van toepassing is.

Het blijft illegaal om een ICO te houden in China. Claimt een bedrijf wel op deze manier in China geld op te halen, maar is het niet te vinden in het register, heb je zeer waarschijnlijk te maken met een onbetrouwbare partij.

Iedereen heeft een mening

Onder de noemer Opinie schrijven we regelmatig over een spraakmakende podcast, video of tweetstorm. We zijn het niet noodzakelijkerwijs eens met de spreker of schrijver, maar vinden het interessant genoeg om te delen, duiden en ondertitelen.

Over de auteur

Bert Slagter

Bert Slagter

Medeoprichter van LekkerCryptisch. Achtergrond in informatica en natuurkunde. Bouwt mooie software, teams en bedrijven. Student van geopolitiek, macro-economie, complexe systemen en waarschijnlijkheid. Op zoek naar het signaal in de ruis.