Amerikaanse denktank: cryptovaluta ongeschikt voor terroristische groeperingen

Volgens een rapport van de Amerikaanse denktank RAND zijn cryptovaluta op dit moment nog niet bruikbaar voor terroristische groeperingen. Toch adviseren de onderzoekers het toezicht op crypto’s te verbeteren. Waarom?

Veiligheid

Amerikaanse denktank: cryptovaluta ongeschikt voor terroristische groeperingen
0%
Peter Slagter
Door Peter Slagter

We lezen regelmatig over ‘aangescherpte regels’ of het ‘vernieuwen van wet- en regelgeving’ ter voorkoming van terrorismefinanciering. Maar recent kwamen onderzoekers van RAND tot de conclusie dat de huidige cryptovaluta helemaal niet geschikt zijn voor gebruik door terroristen.

Niet goed op elkaar afgestemd

De cryptovaluta die nu beschikbaar zijn op de markt zijn “niet goed afgestemd op het totaal aan features die terroristische groeperingen nodig hebben”. Ze zouden enkel geschikt kunnen zijn voor hele specifieke “financiële activiteiten”.

Het zou volgens de onderzoekers wel kunnen dat cryptovaluta bruikbaarder worden voor terroristische doeleinden. Wat nodig is: “wijdverbreide adoptie, betere anonimiteit, verbeterde veiligheid, en een valuta die kan opbloeien onder inconsistente regulatie”.

Toezicht op crypto’s

Met andere woorden: het is niet uit te sluiten dat cryptovaluta bruikbaar worden als betaalmiddel. Wellicht denk je: natuurlijk — ‘daar waren wij ook al achter’. En dat is helemaal geen gekke gedachte. Want als ‘terroristen’ betalen met cryptovaluta, is de kans zeer groot dat ook anderen ermee betalen. De adoptie ervan volgt dezelfde patronen als in andere ‘markten’.

Daarom adviseren de onderzoekers om niet te wachten met de doorontwikkeling van regels voor en toezicht op het nieuwe geld. Daarbij is “internationale samenwerking” essentieel.

Opvallend is dat in het rapport de decentrale exchange wordt genoemd. Zou de handel verschuiven naar dit type exchanges, kan het zijn dat transacties veel lastiger te volgen zijn. Een factor die “de levensvatbaarheid van cryptovaluta voor terroristische organisaties verhoogt”.

Plussen en minnen

In het kader van die levensvatbaarheid komen de onderzoekers met vier plussen en vier minnen. Onder de plussen noemen ze factoren die de levensvatbaarheid van cryptovaluta verhogen, de minnen verlagen de kans dat terroristische organisaties cryptovaluta in gebruik kunnen nemen.

Allereerst de plussen:

  • Een groeiende markt, waardoor de betrouwbaarheid, de acceptatie, en het gebruik van cryptovaluta toeneemt.
  • Wijdverbreide adoptie van cryptovaluta met meer geavanceerde privacy features.
  • De adoptie van decentrale exchanges, of in landen waar geen of nauwelijks toezicht is.
  • Toegenomen gebruik van cryptovaluta op ‘complementaire’ markten.

Ten slotte de minnen:

  • Onzekerheid en onderlinge strijd. Veel cryptovaluta hebben er last van, en dat heeft een negatief effect op de adoptie van cryptovaluta.
  • Samenwerking van (internationale) politie waardoor deanonimisering mogelijk wordt.
  • Het opnemen van cryptovaluta-systemen in de huidige juridische kaders en onderscheid maken tussen ‘goede’ en ‘slechte’ cryptovaluta.
  • Fraudulente en onveilige exchanges zijn een plaag in de cryptowereld. Als dat aanhoudt, kan men het vertrouwen in het systeem als geheel verliezen.

Hoe dan ook: werk aan de winkel voor de autoriteiten. Want zoals de burgermeester van Chicago recent zei: ‘de adoptie van cryptovaluta kan onvermijdelijk zijn’.

Iedereen heeft een mening

Onder de noemer Opinie schrijven we regelmatig over een spraakmakende podcast, video of tweetstorm. We zijn het niet noodzakelijkerwijs eens met de spreker of schrijver, maar vinden het interessant genoeg om te delen, duiden en ondertitelen.

Over de auteur

Peter Slagter

Peter Slagter

Hoofdredacteur en medeoprichter van LekkerCryptisch. Voorliefde voor techniek en economie, met in het bijzonder de overlap tussen die twee. Vind het leuk om complexe onderwerpen toegankelijk te maken voor een breed publiek.