Amerikaanse SEC op zoek naar ‘cryptospecialist’, werkt aan uitgebreid plan

De Amerikaanse SEC wil graag een “uitgebreid plan” hebben voor “cryptovaluta en digitale assets”. Om daaraan bij te dragen, zoekt het agentschap een “cryptospecialist”. Waar moet hij (m/v) aan gaan werken?

Regionaal

Amerikaanse SEC op zoek naar ‘cryptospecialist’, werkt aan uitgebreid plan
0%
Peter Slagter
Door Peter Slagter

De waakhond heeft een vacature geplaatst op USAJobs, een portaal voor overheidsvacatures. Er wordt iemand gezocht ter aanvulling van de divisie Trading & Markets (TM). De kandidaat die wordt geselecteerd krijgt een belangrijke taak: werken aan een “allesomvattend plan voor cryptovaluta en digitale assets”, samen met TM-medewerkers en leden van andere SEC-kantoren en -divisies.

Nieuw juridisch kader?

Het is zeer onwaarschijnlijk dat de nieuwe medewerker vanaf nul een (nieuw) juridisch kader mag gaan optuigen. De SEC is al (pro)actief op het gebied van cryptovaluta en digitale assets. Wellicht loopt de waakhond tegen uitdagingen aan die het enkel kan aangaan met specifieke kennis in huis.

Zo moet de juridisch adviseur “expertise inbrengen en opbouwen op het gebied van cryptovaluta” en kennis kunnen overdragen over ontwikkelingen op dit gebied “in binnen- en buitenland”. Daarnaast is hij “aanspreekpunt voor (inter)nationale toezichthouders, marktdeelnemers, en het publiek”. In die hoedanigheid is er ook een rol weggelegd binnen de FinTech Working Group van de SEC.

Al met al wijst de functieomschrijving erop dat het hier niet om een functie gaat om nieuwe wetten en regels te produceren, maar om bestaande regels toe te passen op de cryptowereld. 

Strenge eisen

Er worden flinke eisen gesteld aan de ‘cryptospecialist’. Zo moet hij beschikken over een graad in de rechtsgeleerdheid, en actief lid zijn van een hoog aangeschreven Orde van Advocaten. Hij moet minimaal 4 jaar als advocaat gewerkt hebben, waarvan minimaal 3 jaar in zaken die gerelateerd zijn aan securities.

Er wordt een salaris van tussen de $144.850 en $238.787 geboden. Voor een Amerikaans advocaat met een dergelijk CV waarschijnlijk geen heel indrukwekkende cijfers. De spoeling zal daarom vrij dun zijn, en dat leidt tot de aanname dat degene die op de vacature reageert ook idealen laat meewegen.

Iedereen heeft een mening

Onder de noemer Opinie schrijven we regelmatig over een spraakmakende podcast, video of tweetstorm. We zijn het niet noodzakelijkerwijs eens met de spreker of schrijver, maar vinden het interessant genoeg om te delen, duiden en ondertitelen.

Over de auteur

Peter Slagter

Peter Slagter

Hoofdredacteur en medeoprichter van LekkerCryptisch. Voorliefde voor techniek en economie, met in het bijzonder de overlap tussen die twee. Vind het leuk om complexe onderwerpen toegankelijk te maken voor een breed publiek.