‘Russische Facebook’ VKontakte overweegt eigen cryptovaluta

Het meest populaire social media-platform van Rusland, VKontakte (VK), overweegt volgens lokale media een eigen cryptovaluta te ontwikkelen. Volgt VK de strategie van Facebook?

Adoptie

‘Russische Facebook’ VKontakte overweegt eigen cryptovaluta
0%
Peter Slagter
Door Peter Slagter

In het nieuwsbericht van lokale nieuwssite RNS vertelt iemand die bekend is met de plannen van het bedrijf dat onder de vlag van het project individuele cryptovaluta-accounts worden aangemaakt voor alle gebruikers van het platform.

VK Coin?

RNS heeft een presentatie onder ogen gekregen van VK. Een van de mainieren waarop gebruikers tokens zou kunnen verkrijgen is door actief te zijn op het platform. Zo wordt de gebruiker kennelijk beloond door tijd ‘uit te geven’. De munten die op deze manier verzameld worden, kunnen uitgewisseld worden tussen gebruikers, en gebruikt worden voor de aankoop van goederen. Het zou ook uitgegeven kunnen worden met de dienst VK Pay.

Volgens de website van VK Pay is het een cashloze gelddienst waarmee VK-gebruikers geld naar elkaar kunnen sturen in berichten. Ten grondslag daaraan liggen credit- of debitcards. Volgens RNS is die dienst afgelopen juni (pas) gelanceerd.

Een cryptomunt voor VK zou niet helemaal uit de lucht komen vallen. Telegram’s medeoprichter Pavel Durov is ook de oprichter van het social media-platform. Ook Telegram is bezig met een eigen blockchainnetwerk.

Wat is VK?

VK (VKontakte) is een gratis social media-platform voor online contact met andere gebruikers. In werking lijkt het erg op Facebook. Het is het op 1 na grootste platform in Europa. Voor de beeldvorming: in mei 2014 had het platform 256 miljoen gebruikersaccounts, en in juni 2014 was het volgens Alexa de op 19 na populairste website ter wereld.

VK is beschikbaar in verschillende talen, maar is vooral populair onder Russischtalige gebruikers. De website is voornamelijk populair in Rusland, Oekraïne, Azerbeidzjan, Kazachstan, Moldavië, Wit-Rusland en Israël.

Naar verluidt is Facebook ook bezig met een eigen cryptomunt. Pasgeleden stelde Ross Sandler, analist bij de Britse bank Barclays, dat de introductie van Facebook's eigen cryptomunt in het beste geval kan zorgen voor 19 miljard dollar (!) aan extra inkomsten.

Iedereen heeft een mening

Onder de noemer Opinie schrijven we regelmatig over een spraakmakende podcast, video of tweetstorm. We zijn het niet noodzakelijkerwijs eens met de spreker of schrijver, maar vinden het interessant genoeg om te delen, duiden en ondertitelen.

Over de auteur

Peter Slagter

Peter Slagter

Hoofdredacteur en medeoprichter van LekkerCryptisch. Voorliefde voor techniek en economie, met in het bijzonder de overlap tussen die twee. Vind het leuk om complexe onderwerpen toegankelijk te maken voor een breed publiek.