Bithumb opnieuw gehackt, bijna $20 miljoen aan EOS en XRP gestolen

Bithumb, de grootste cryptocurrency exchange in Zuid-Korea, is vrijdag gehackt. Meer dan 3 miljoen EOS en 20 miljoen XRP is buitgemaakt. De totale waarde ervan ligt rond de $20 miljoen. Dit is er gebeurd.

VeiligheidRipple

Bithumb opnieuw gehackt, bijna $20 miljoen aan EOS en XRP gestolen
0%
Bert Slagter
Door Bert Slagter

In een aankondiging over de hack van Bithumb zelf stelt de exchange dat Bithumb zelf eigenaar was van alle gestolen cryptovaluta. Volgens de exchange is al het geld van gebruikers veilig opgeslagen in cold wallets.

Van binnenuit?

Bithumb claimt dat bij het incident “mensen van binnenuit betrokken zijn”. “We monitoren en blokkeren externe hackpogingen continue. Maar het was onze fout om enkel op de buitenwereld gericht te zijn. Interne medewerkers zijn onvoldoende geverifieerd”, lezen we verder in Bithumb’s aankondiging.

Er is een onderzoek gestart door de Korea Internet & Security Agency, Cyber Police Agency, en andere beveiligingsbedrijven. Wanneer de exchange weer in werking treedt is nog onduidelijk.

Deze (vermeende) inside job komt een jaar nadat de exchange voor het eerst gehackt was. In juni 2018 werd er $31 miljoen aan cryptovaluta gestolen van de exchange. Bithumb kon een deel ervan terughalen, en de hackers zijn er uiteindelijk vandoor gegaan met $17 miljoen.

Deel gestolen geld al verkocht

Volgens PeckShield is de gestolen EOS direct na de hack naar diverse exchanges verstuurd. Het grootste deel kwam terecht bij EXMO. Huobi volgt op nummer 2, en Changelly sluit de top 3.

Eén van de exchanges waar geld naartoe gestuurd is, ChangeNOW, heeft gereageerd op twitter:

Iedereen heeft een mening

Onder de noemer Opinie schrijven we regelmatig over een spraakmakende podcast, video of tweetstorm. We zijn het niet noodzakelijkerwijs eens met de spreker of schrijver, maar vinden het interessant genoeg om te delen, duiden en ondertitelen.

Over de auteur

Bert Slagter

Bert Slagter

Medeoprichter van LekkerCryptisch. Achtergrond in informatica en natuurkunde. Bouwt mooie software, teams en bedrijven. Student van geopolitiek, macro-economie, complexe systemen en waarschijnlijkheid. Op zoek naar het signaal in de ruis.