Coinfirm: ‘slechts 14 procent van cryptocurrency exchanges heeft licentie’

Het Londense bedrijf Coinfirm heeft de markt van cryptocurrency exchanges bestudeerd. Wat blijkt: slechts 14% van de 216 onderzochte exchanges heeft een licentie, en meer dan 50% heeft geen goede KYC-procedures. Dit zijn de bevindingen.

Markt

Coinfirm: ‘slechts 14 procent van cryptocurrency exchanges heeft licentie’
0%
De redactie
Door De redactie

Wet- en regelgeving. Het wordt een steeds belangrijker onderwerp nu toezichthouders meer en meer interacteren met de markt van digitale assets. Er zijn exchanges die hun best doen om op goede voet te staan met lokale autoriteiten, maar dat blijkt een kleine minderheid te zijn.

Het in Londen gevestigde bedrijf Coinfirm heeft onderzoek gedaan (PDF) naar de mate waarin cryptocurrency exchanges risicomijdende maatregelen nemen. In totaal lagen 216 exchanges onder de loep. Dit zijn de belangrijkste bevindingen.

Toestemming

Slechts 14% van alle exchanges hebben een licentie of een andere vorm van toestemming gekregen van (lokale) toezichthouders. Die exchanges zijn samen goed voor een maandelijkse omzet van $42,2 miljard. Van die 14% zijn de meeste geregistreerd als bij de FinCEN in Amerika, de HKMA in Hongkong, of de FSA in Japan.

Witwassen

Een onderwerp waar toezichthouders in Europa en Amerika regelmatig over struikelen: witwassen, en het risico op (cq. voorkomen van) terrorismefinanciering. 58% van de exchanges geven publiekelijk tekst en uitleg over AML-procedures. Maar slechts 26% van de exchanges heeft systemen die transacties monitoren, of medewerkers die hierin getraind zijn.

Klantkennis

De welbekende KYC-procedure. Voor veel mensen een gevoelig onderwerp, omdat anonimiteit in de cryptowereld een groot goed is. Maar liefst 69% van de exchanges heeft geen goede KYC-procedures. Opvallend is dat 13 exchanges überhaupt geen KYC vereisen, ondanks dat er wel met fiatgeld gewerkt kan worden.

Vestigingsplaats

De vestigingsplaats bepaalt doorgaans onder welke jurisdictie een bedrijf valt, en daarmee aan welke wetten en regels er voldaan moet worden. 72% van alle exchanges is gevestigd buiten hoogrisicogebieden. Populair zijn Engeland, Hongkong, Amerika, Zuid-Korea, en Brazilië.

Op deze kaart wordt per land het gemiddelde risicoprofiel weergegeven van geregistreerde exchanges:

Iedereen heeft een mening

Onder de noemer Opinie schrijven we regelmatig over een spraakmakende podcast, video of tweetstorm. We zijn het niet noodzakelijkerwijs eens met de spreker of schrijver, maar vinden het interessant genoeg om te delen, duiden en ondertitelen.

Over de auteur

De redactie

De redactie

De gehele redactie van LekkerCryptisch, met Peter Slagter als hoofdredacteur. Wordt gebruikt als auteur voor artikelen als het een inspanning betreft van de redactie als geheel. Eventuele vragen kunnen gesteld worden aan Peter.