Betalen Japanners binnenkort hun treinkaartjes en boodschappen met cryptovaluta?
JR East, het grootste spoorwegbedrijf van Japan, is van plan om binnenkort betalingen met cryptovaluta te ondersteunen. Er circuleren zo’n 75 miljoen betaalkaarten van JR East. Ermee betalen kan ook bij zo’n 580.000 supermarkten in het land.
Het laatste nieuws vanuit Japan komt van de East Japan Railway Company (JR East), het grootste spoorwegbedrijf van het land. Samen met internetbedrijf IIJ wil het bedrijf dat reizigers hun treinkaartjes kunnen betalen met cryptovaluta.
Het nieuws werd naar buiten gebracht door ANN News (zet de gegenereerde ondertitels even aan als je Japans wat roestig is):
Crypto-adoptie in Japan
In Japan gebeurt deze maand van alles in de cryptowereld. Rakuten en Yahoo maken hun debuut op de markt als cryptocurrency exchange. SBI Group heeft aangekondigd dat het mining-hardware gaat produceren. En DeCurret, de exchange van IIJ, heeft deze week ook z’n licentie ontvangen van de FSA.
Dat laatste nieuwsfeit maakt de cirkel rond, aangezien JR East samenwerkt met IIJ. Waarschijnlijk speelt DeCurret een cruciale rol in de afwikkeling van transacties. Cryptovaluta die nu door DeCurret worden ondersteund zijn Bitcoin, Bitcoin Cash, Litecoin, en Ripple. Ethereum volgt deze zomer.
Suica-betaalkaart
De betaling zelf wordt geïnitieerd met de zogeheten Suica-betaalkaart. Dat is een smartcard die door JR East wordt uitgegeven. Er zijn meer dan 75 miljoen (!) van die betaalkaarten in omloop.
Klanten kunnen er niet alleen treinkaartjes mee betalen. De betaalkaarten worden ook geaccepteerd in zogeheten convenience stores. Die zijn waarschijnlijk het best te vergelijken met onze Albert Heijn To Go, met als grote verschil dat er 580.000 filialen zijn waar iemand met de betaalkaart terecht kan.
En als dat nog niet genoeg is: er wordt ook gekeken naar de mogelijkheid om cryptocurrency-betalingen mogelijk te maken vanuit JR’s smartphone app. Interessante ontwikkelingen!
Iedereen heeft een mening
Onder de noemer Opinie
schrijven we regelmatig over een spraakmakende podcast, video of tweetstorm.
We zijn het niet noodzakelijkerwijs eens met de spreker of schrijver, maar vinden het interessant genoeg om
te delen, duiden en ondertitelen.