Techbaas van Bank of America gelooft (nog) niet in blockchain

Cathy Bessant, de techbaas van de Bank of America, zet vraagtekens bij het nut van blockchaintechnologie. “Laat me maar eens een usecase zien die werkt”, vertelt ze in een interview. Misplaatste scepsis, of heeft ze een punt?

Bedrijfsleven

Techbaas van Bank of America gelooft (nog) niet in blockchain
0%
Peter Slagter
Door Peter Slagter

Al meer dan 5 jaar is de Bank of America bezig met voorbereidingen op een toekomst waarin de financiële wereld verhuist naar blockchaintechnologie. Niet voor niets heeft de bank meer blockchainpatenten dan elke andere financiële instelling.

Niet overtuigd

Toch is Bessant, de CTO van BoA, nog niet overtuigd van het nut van blockchaintechnologie. In een interview met CNBC vertelt ze dat ze “open-minded is”, en dat de bank daarom de opties open houdt. Maar “zelf ben ik bearish [op blockchaintechnologie]”, aldus Bessant.

Zo neemt Bessant openlijk deel aan het debat rondom blockchaintechnologie. Voorstanders stellen dat de opkomst ervan significanter is dan het internet. Met de komst van de technologie kunnen in potentie heel wat processen vereenvoudigd worden, met het verdwijnen van tussenpersonen als hoogtepunt.

Tegenstanders noemen blockchain de “meest gehypete” technologie in de geschiedenis. Velen zien Nouriel Roubini als kopstuk van deze groep. In het midden vinden we mensen die blockchain de tijd willen geven. Het moet nog evolueren, en uiteindelijk kan het hele industrieën op z’n kop zetten.

“Noem een usecase!”

Bessant stelt dat het meeste dat ze ziet in de markt geen verbetering is ten opzichte van bestaande methodes. Ze stelt daarom dath et een technologie is die zoekt naar een usecase, in plaats van iets dat ontworpen is om bestaande problemen te verhelpen.

“Ik heb nog geen usecase gezien die verder schaalt dan een individuele of een kleine groep transacties”, vertelt Bessant. “Alle grote techbedrijven roepen ‘blockchain, blockchain, blockchain’, en ik zeg ‘noem een usecase — geef me een echte usecase, en ik probeer het’.”

Misplaatste scepsis?

Wat precies de reden is dat Bessant stelt dat er nog geen usecase voor blockchaintechnologie is, blijft onduidelijk. Ze heeft daar ofwel niets over gezegd, ofwel het is niet door CNBC naar buiten gebracht.

Wat ons betreft is Bitcoin hét voorbeeld van blockchaintechnologie in de praktijk. Betalingen tussen gebriukers zonder dat er een centrale autoriteit voor nodig is, zoals een bank of payment provider. Met een vast, beperkt aanbod. Decentraal, niemand is de baas. Transacties zijn onveranderlijk, en de munt is deelbaar, zodat microtransacties mogelijk worden.

Daarnaast is er een grote hoeveelheid fintechstartups die de technologie inzetten in andere sectoren. Zo sprak recent nog een medewerker van de Amerikaanse douane enthousiast over de inzet van blockchaintechnologie voor toezicht op reizigers.

Tegelijkertijd is het goed om het bericht van Bessant niet direct van tafel te vegen. De meeste blockchainintiatieven zijn slechts proefballonnen. Er wordt getest of het gebruik ervan iets teweegbrengt, iets oplost, waarde toevoegt. In die zin heeft blockchaintechnologie zich nog lang niet bewezen.

En Bessant legt de terechte vraag in het midden: wie vindt het eigenlijk een probleem dat er tussenpersonen zijn in de huidige (financiële) processen? De Bank of America waarschijnlijk niet.

Iedereen heeft een mening

Onder de noemer Opinie schrijven we regelmatig over een spraakmakende podcast, video of tweetstorm. We zijn het niet noodzakelijkerwijs eens met de spreker of schrijver, maar vinden het interessant genoeg om te delen, duiden en ondertitelen.

Over de auteur

Peter Slagter

Peter Slagter

Hoofdredacteur en medeoprichter van LekkerCryptisch. Voorliefde voor techniek en economie, met in het bijzonder de overlap tussen die twee. Vind het leuk om complexe onderwerpen toegankelijk te maken voor een breed publiek.