OKEx bouwt eigen blockchain, lanceert DEX later dit jaar

Cryptocurrency exchange OKEx is achter de schermen bezig geweest met de bouw van OKChain. Een eigen blockchain die gebruikt gaat worden voor de DEX die later dit jaar gelanceerd wordt. Dit is erover bekend.

Exchange

OKEx bouwt eigen blockchain, lanceert DEX later dit jaar
0%
Peter Slagter
Door Peter Slagter

OKEx kwam recent naar buiten met een aankondiging over het ecosysteem rondom OKB, de eigen munt van OKEx. Het idee is om het allemaal een niveau hoger te tillen.

OKB

OKB staat voor ‘OKBlockchain’ en is door OKEx op 22 maart 2018 op de markt gebracht. Die ‘munt’ is tot nu toe nog niet gebaseerd op blockchaintechnologie en is alleen verkrijgbaar op OKEx.

Daar gaat verandering in komen. OKB wordt de huismunt van de blockchain van OKEx: OKChain. Voor het einde van april wordt de munt als ERC-20-token uitgebracht. Later in 2019 volgt een migratie naar OKChain’s mainnet.

Op OKChain heeft OKB een vergelijkbare functie als BNB op het netwerk van Binance, en ETH op Ethereum. Het wordt gebruikt voor het afwikkelen van transacties en als brandstof voor decentrale applicaties die op OKChain draaien.

In totaal zullen er 1 miljard munten in omloop worden gebracht. Tot nu toe zijn er daarvan 300 miljoen op de markt. De uitgifte van de overige 700 miljoen is “verplaatst naar 2022”. Het is onbekend is dat aantal in één keer of geleidelijk aan op de markt komt. In ieder geval zit er mogelijk nog (flinke) inflatie aan te komen.

OKDEx

OKChain’s eerste functie is het draaien van OKDEx, de decentrale versie van OKEx. Ook op OKDEx krijgt OKB een belangrijke rol. Er kan mee gestemd worden op nodes, transactiekosten worden ermee betaald, de verkoop van tokens wordt ermee gefaciliteerd, en projectteams moeten ermee betalen om hun munt op de exchange te krijgen.

De precieze lanceerdatum van OKDEx is nog onbekend.

Binance versus OKEx

De plannen van OKEx vertonen sterke gelijkenissen met de manier waarop Binance zijn platform ontwikkeld en de rol die BNB daarin heeft. Op 20 februari werd de publieke testversie van Binance DEX onthuld. Ook Binance heeft een eigen blockchain gebouwd — Binance Chain. En, gelijk aan Binance Launchpad gaat OKEx het product OKJumpstart in gebruik nemen voor de verkoop van nieuwe tokens.

Gaat OKEx enkel volgen, of gaat de exchange zorgen voor scheuren in de marktpositie van Binance? In 2019 gaan we er meer van zien!

Iedereen heeft een mening

Onder de noemer Opinie schrijven we regelmatig over een spraakmakende podcast, video of tweetstorm. We zijn het niet noodzakelijkerwijs eens met de spreker of schrijver, maar vinden het interessant genoeg om te delen, duiden en ondertitelen.

Over de auteur

Peter Slagter

Peter Slagter

Hoofdredacteur en medeoprichter van LekkerCryptisch. Voorliefde voor techniek en economie, met in het bijzonder de overlap tussen die twee. Vind het leuk om complexe onderwerpen toegankelijk te maken voor een breed publiek.