Amerikaanse douane wil blockchain gebruiken voor toezicht op reizigers

Een programmamanager van de Amerikaanse douane stelt dat het beheren van biometrische gegevens op een blockchain voor het agentschap een ‘killerapplicatie’ is. Op welke manier kan blockchaintechnologie de douane van dienst zijn?

Adoptie

Amerikaanse douane wil blockchain gebruiken voor toezicht op reizigers
0%
Peter Slagter
Door Peter Slagter

De afgelopen 2 jaar wordt blockchaintechnologie voor allerlei toepassingen ingezet. In de autoindustrie, energiesector, en de gezondheidszorg. Ook supplychains blijken populair te zijn, en productechtheid is een terugkerend thema.

De Amerikaanse douane ziet ook een uitzonderlijk aantrekkelijke toepassing: toezicht op reizigers.

Biometrische gegevens

“Een gebied dat zeer succesvol voor ons is, is het vergelijken van biometrische gegevens. Denk aan gezichtsdata voor het automatisch herkennen van [gezichten van] mensen”, vertelt Sikina Hasham, programmamanager bij de douane, tijdens de Blockchain in Travel Summit in New York.

“We hebben een dienst gebouwd waarmee we kunnen verifiëren wie er aan boord gaat van een vliegtuig [en toegang tot Amerika wil]. Als we meer data zouden hebben om de verificatie mee te verbeteren, zou dat voor ons geweldig zijn”, vult Hasham aan. Ze bedoelt ermee dat een blockchainoplossing het veilig delen van dit soort data mogelijk zou kunnen maken.

Volgens Hasham is het primaire doel van de douane om veiligheid te waarborgen. “Maar we faciliteren ook de handel en de reiziger zelf”, vertelt de douanemedewerker. “Blockchain is relatief nieuw voor ons. We hebben met wat toepassingen getest ter ondersteuning van handel. We zijn nog aan het uitvogelen hoe we blockchain precies kunnen inzetten.”

Privacy

De grootste drempel voor de douane is het omgaan met de combinatie van een decentraal netwerk en privacy van gegevens. “Als overheidsinstantie hebben we de plicht om privacy van mensen te bewaken”, vult Hasham aan. Ondanks dat overheidsdiensten routinematig gegevens met elkaar delen, is het niet zo dat we “dus onze toevlucht moeten zoeken bij blockchaintechnologie”.

David Post, de gespreksleider van het panel waar Hasham aan deelnam, stelt dat volgens IBM de rekensom simpel is: “De komende 12 jaar liggen er kansen ter waarde van $100 miljard voor ons, en dat loopt op tot $1 biljoen in de context van appstores”, vertelt Post.

Maar wat Hasham betreft gaat het niet enkel om geld. Voor het delen van gevoelige gegevens ziet Hasham duidelijke voordelen, maar de vraag blijft of het in alle gevallen nodig is om blockchaintechnologie toe te passen. Daar zijn we het ronduit mee eens.

Iedereen heeft een mening

Onder de noemer Opinie schrijven we regelmatig over een spraakmakende podcast, video of tweetstorm. We zijn het niet noodzakelijkerwijs eens met de spreker of schrijver, maar vinden het interessant genoeg om te delen, duiden en ondertitelen.

Over de auteur

Peter Slagter

Peter Slagter

Hoofdredacteur en medeoprichter van LekkerCryptisch. Voorliefde voor techniek en economie, met in het bijzonder de overlap tussen die twee. Vind het leuk om complexe onderwerpen toegankelijk te maken voor een breed publiek.