Centrale bank Zuid-Korea rapporteert over onderzoek naar CBDC’s

Op dinsdag heeft de centrale bank van Zuid-Korea een jaarverslag over 2018 naar buiten gebacht. Aan dat jaarverslag is ook een samenvatting toegevoegd van onderzoek naar CBDC’s door de centrale bank. Dit zijn de belangrijkste punten.

Regionaal

Centrale bank Zuid-Korea rapporteert over onderzoek naar CBDC’s
0%
Peter Slagter
Door Peter Slagter

De ontwikkeling van blockchaintechnologie en cryptovaluta staan aan de wieg van gesprekken onder centrale banken en financiële instellingen, zoals de BIS en het IMF. Er zijn centrale banken met concrete plannen, en er zijn centrale banken die er ver vandaan willen blijven. De BIS waarschuwt voor terughoudendheid, en het IMF spoort aan tot onderzoek en overweging.

In 2018 heeft de Zuid-Koreaanse centrale bank onderzoek gedaan naar CBDC’s — central bank digital currencies. Begin 2018 overwoog de bank een eigen CBDC uit te geven, maar die plannen werden in de loop van 2018 weer in de ijskast gezet.

Meerdere functies

De onderzoekers komen tot de conclusie dat een CBDC niet enkel voor transacties tussen financiële instellingen gebruikt hoeft te worden. Ook microbetalingen behoren tot de mogelijkheden. Dat kan een grote impact hebben op de maatschappij en de economie.

De mogelijkheid om transacties te kunnen traceren — en daarmee anonimiteit te beperken — wordt benoemd tot een belangrijk voordeel van een CBDC. Bovendien stellen de onderzoekers dat een op blockchain gebaseerde munt veiliger is, omdat transacties niet ongedaan gemaakt kunnen worden.

Impact op financiële stabiliteit

Het grootste risico dat is vastgesteld heeft betrekking op de “stabiliteit van het financiële systeem”. Als de centrale bank een CBDC zou invoeren, kan dat de positie van commerciële banken (sterk) verzwakken. Het aantal stortingen bij andere banken zal onvermijdelijk dalen.

De conclusie van de Koreaanse onderzoekers ligt in lijn met de houding die de centrale bank al had aangenomen: terughoudendheid is gepast. Het lijkt erop dat de positieve eigenschappen van een CBDC aantrekkelijk zijn, maar het risico op economische instabiliteit nog te groot is om stappen te zetten.

Het advies van de onderzoekers is om door te gaan met onderzoek en met de onderliggende technologie te experimenteren. In de eerstvolgende test, later dit jaar, staan transacties met securities centraal. Meer weten over CBDC’s? In de kennisbank kan je er dieper induiken.

Iedereen heeft een mening

Onder de noemer Opinie schrijven we regelmatig over een spraakmakende podcast, video of tweetstorm. We zijn het niet noodzakelijkerwijs eens met de spreker of schrijver, maar vinden het interessant genoeg om te delen, duiden en ondertitelen.

Over de auteur

Peter Slagter

Peter Slagter

Hoofdredacteur en medeoprichter van LekkerCryptisch. Voorliefde voor techniek en economie, met in het bijzonder de overlap tussen die twee. Vind het leuk om complexe onderwerpen toegankelijk te maken voor een breed publiek.