Bitmain’s geplande beursgang voorlopig van de baan

De aanvraag voor een beursnotering van Bitmain in Hongkong — groot geworden met de productie van mining-hardware — is verlopen en daarom voorlopig van de baan. Wat is er gebeurd met Bitmain?

Bedrijfsleven

Bitmain’s geplande beursgang voorlopig van de baan
0%
Bert Slagter
Door Bert Slagter

De beursgang werd in de loop van september 2018 aangekondigd. Bitmain is met de verkoop van Asics-chips en mining-apparatuur groot geworden. Om daar een beeld van te geven: in 2017 boekte het bedrijf een omzet van $2,5 miljard, en alleen al in de eerste helft van 2018 werd er $2,8 miljard omgezet.

Aanvraag verlopen

Bitmain vroeg de beursnotering aan bij HKEX — de Hong Kong Stock Exchange — de officiële effectenbeurs van Hong Kong. Volgens een update van HKEX is de aanvraag van Bitmain naar de groep “inactieve” aanvragen verplaatst, en heeft het label “verlopen” gekregen.

Om toch nog genoteerd te worden, moet Bitmain de aanvraag opnieuw indienen. Het bedrijf moet dan wel aanvullende financiële gegevens aanleveren, omdat volgens de regels (PDF) van HKEX “de laatste financiële rapportage niet ouder mag zijn dan 6 maanden”.

Het is onduidelijk of Bitmain binnenkort al opnieuw een aanvraag indient. In een statement van het bedrijf is te lezen dat “Bitmain’s aanvraagperiode van 6 maanden verloopt”, en dat “de aanvraag op een geschikt moment opnieuw ingediend wordt”.

Schulden?

Ondanks de gigantische omzet, heeft Bitmain moeite om zwarte cijfers te schrijven. Dat komt omdat Bitmain’s bezit aan cryptovaluta flink in waarde is gedaald, en de vraag naar mining-hardware ook is teruggevallen.

Zorgen maken om Bitmain hoeft waarschijnlijk nog niet. In de eerste 6 maanden van 2018 heeft het bedrijf ruim 1 miljard dollar winst gemaakt. In de tweede helft van 2018 werden er dieprode cijfers geschreven, die werden opgevolgd door reorganisaties en ontslagrondes. Hoe het bedrijf er nu financieel (precies) voor staat is niet bekend.

Iedereen heeft een mening

Onder de noemer Opinie schrijven we regelmatig over een spraakmakende podcast, video of tweetstorm. We zijn het niet noodzakelijkerwijs eens met de spreker of schrijver, maar vinden het interessant genoeg om te delen, duiden en ondertitelen.

Over de auteur

Bert Slagter

Bert Slagter

Medeoprichter van LekkerCryptisch. Achtergrond in informatica en natuurkunde. Bouwt mooie software, teams en bedrijven. Student van geopolitiek, macro-economie, complexe systemen en waarschijnlijkheid. Op zoek naar het signaal in de ruis.