Vitalik Buterin: “hoge prijs ether is belangrijk voor Ethereum”

Recent verscheen Vitalik Buterin op het podium tijdens ‘Unchained Live’. Daarin sprak hij met Laura Shin over Ethereum, en vertelde dat hoge etherprijzen belangrijk zijn voor Ethereum. Wat bedoelt Vitalik?

Ethereum

Vitalik Buterin: “hoge prijs ether is belangrijk voor Ethereum”
0%
Bert Slagter
Door Bert Slagter

Laura Shin’s ‘Unchained’ is podcast met als doel om van alles rondom cryptovaluta te bespreken, “zonder de hype eromheen”. Pasgeleden werd een podcast opgenomen op de Columbia-universiteit. Shin bracht een speciale gast mee: Vitalik Buterin.

Prijs onbelangrijk gemaakt

In de beginjaren van Ethereum is vanuit het projectteam het belang van de prijs gebagetelliseerd. Buterin:

“Het was deels een manier om ons [Ethereum] te onderscheiden van projecten die enkel gericht waren op pumps en lambo’s. Maar het ging ook om het minimaliseren van juridische risico’s. Het zorgde er ook voor dat de afstand toenam van het project tot iets waar financiële regulatie op van toepassing zou zijn.”

Maar, vandaag de dag zijn toezichthouders veel meer in gesprek met de markt en blockchainprojecten. Zelfs “als mensen stellen dat de prijs niet uitmaakt, zouden toezichthouders daar simpelweg doorheen prikken”, vertelt Buterin.

Waarde is essentieel

Buterin vervolgt het verhaal met twee argumenten die wat hem betreft aantonen dat de waarde (of prijs) van een asset van groot belang is.

“Ik kan je vertellen waarom een hoge prijs beter is dan een lage. Eén van de redenen is overduidelijk veiligheid. Als de prijs nul is kan het netwerk niet veilig zijn. Dat geldt voor zowel Proof-of-Work als Proof-of-Stake.”

Een ander argument is dat het de zelfredzaamheid van projecten verhoogt. “Veel projecten hebben zelf een deel van de assets in handen”, vertelt Buterin. “Als de waarde van die assets toeneemt, zijn ze beter in staat hun werk te bekostigen.”

En, niet onbelangrijk, als ontwikkelaar kan je er zelf ook van profiteren. Naar verluidt heeft Vitalik zichzelf inmiddels zo’n $40.000.000 aan ether uitbetaald:

Update - Vitalik reageert en geeft wat inzicht in het bovengenoemde bedrag:

Iedereen heeft een mening

Onder de noemer Opinie schrijven we regelmatig over een spraakmakende podcast, video of tweetstorm. We zijn het niet noodzakelijkerwijs eens met de spreker of schrijver, maar vinden het interessant genoeg om te delen, duiden en ondertitelen.

Over de auteur

Bert Slagter

Bert Slagter

Medeoprichter van LekkerCryptisch. Achtergrond in informatica en natuurkunde. Bouwt mooie software, teams en bedrijven. Student van geopolitiek, macro-economie, complexe systemen en waarschijnlijkheid. Op zoek naar het signaal in de ruis.