Directeur VanEck: “ETF-deadlines zijn onbelangrijk”

Nog een week en dan staat de eerste ETF-beslissing weer op de agenda van de SEC. De aanvraag van Bitwise komt 1 april langs, en die van VanEck op 6 april. “Onbelangijk”, volgens Gabor Gurbacs, directeur bij VanEck. Waarom?

Regelgeving

Directeur VanEck: “ETF-deadlines zijn onbelangrijk”
0%
De redactie
Door De redactie

ETF-race

Sinds de tweede helft van februari is de race om de eerste ETF weer in volle gang. Bitwise kwam als eerst langs, en word op de voet gevolgd door VanEck en SolidX.

Die laatste is een oude bekende en al veel langer bezig met een eigen ETF. De vorige keer dat VanEck in de running was voor een Bitcoin ETF werd de aanvraag door VanEck zelf teruggetrokken. Toentertijd was de Amerikaanse overheid gesloten, en dat zou het proces in de weg zitten. Een week later werd de aanvraag opnieuw ingediend.

Deadlines onbelangrijk

Vanaf het moment dat een aanvraag in het federale register is opgenomen, heeft de SEC maximaal 45 dagen de tijd om te reageren. Dan volgt het eerste beslismoment. Dat moment komt voor Bitwise (1 april) en VanEck (6 april) al aardig in de buurt. Reden voor mensen om over de uitkomst te speculeren.

Volgens Gabor Gurbacs, directeur ‘digitale assets’ bij VanEck, moet je niet te zwaar tillen aan de deadlines:

Hij noemt ETF-deadlines “nagenoeg onbelangrijk”. De reden? Er is al “jaren aan werk in geïnvesteerd”, en onafhankelijk van de beslissing “blijven we [VanEck] hard werken om het voor elkaar te krijgen”, vertelt Gurbacs.

Het is een bericht met dubbele betekenis. Allereerst zijn de beslisdata voor de SEC irrelevant — het agentschap geeft goedkeuring als de markt er klaar voor is, deadline of niet. Daarnaast blijft VanEck zich inzetten om ervoor te zorgen dát het marktaanbod volwassen genoeg is om door de SEC goedgekeurd te worden.

Zo werken er twee kampen naar hetzelfde punt. Het geeft wat context bij de uitspraak die recent door een SEC-commissaris werd gedaan: “Een Bitcoin ETF is onvermijdelijk”.

Iedereen heeft een mening

Onder de noemer Opinie schrijven we regelmatig over een spraakmakende podcast, video of tweetstorm. We zijn het niet noodzakelijkerwijs eens met de spreker of schrijver, maar vinden het interessant genoeg om te delen, duiden en ondertitelen.

Over de auteur

De redactie

De redactie

De gehele redactie van LekkerCryptisch, met Peter Slagter als hoofdredacteur. Wordt gebruikt als auteur voor artikelen als het een inspanning betreft van de redactie als geheel. Eventuele vragen kunnen gesteld worden aan Peter.