Bank of International Settlements waarschuwt centrale banken: ‘Geef geen eigen cryptocurrency uit’

Agustin Carstens, fervent Bitcoin-criticus en hooggeplaatste bij de Bank of International Settlements (BIS), ziet de bui al hangen: centrale banken die een eigen cryptomunt uitgeven. Dat gaat mis, en dus waarschuwt hij: ‘doe het niet’! Maar waarom?

Regelgeving

Bank of International Settlements waarschuwt centrale banken: ‘Geef geen eigen cryptocurrency uit’
0%
Peter Slagter
Door Peter Slagter

Bankrun?

Stel dat een centrale bank een nieuwe vorm van geld gaat uitgeven. Digitaal, net als het girale geld bij een commerciële bank. Maar wel altijd bij de centrale bank 1-op-1 inwisselbaar voor contanten. Een central bank digital currency (CBDC).

In het adviesrapport (PDF) dat het Europees Parlement liet opstellen wordt goed uitgelegd wat CBDC's zijn en hoe ze werken:

“Met de introductie van ‘Fedcoins’ [een denkbeeldige CBDC) kunnen huishoudens en bedrijven geld van de centrale bank bezitten. Dat wil zeggen: directe claims tegen de centrale bank.”

Er is wel een probleem: als je plotseling een CBDC zou introduceren, “kan dat hetzelfde effect hebben als een bankrun”, vertelt Carstens tijdens een speech in Dublin. Het overboeken van je rekeningsaldo naar CBDC's is vergelijkbaar met het opnemen van geld bij een pinautomaat. Maar dan zonder lange rij.

Ook onze eigen centrale bank is kritisch (PDF) ten aanzien van CBDC’s:

“Zo concurreert CBDC in beginsel met bankdeposito’s, waardoor financiering voor banken duurder wordt en het hun capaciteit om krediet te verlenen ondermijnt. Bovendien zou CBDC in geval van een crisis een bankrun kunnen versnellen.”

Voorzichtigheid

Een lang verhaal kort: een CBDC moet voorzichtig worden ingevoerd, omdat de verwachting is dat mensen dat geld liever hebben dan het geld dat nu bij een commerciële bank geparkeerd staat.

“Er zijn grote operationele consequenties waar centrale banken rekening mee moeten houden, waaronder de stabiliteit van het financiële systeem”, vertelt Carstens. “Centrale banken houden innovatie niet tegen ‘omdat het kan’. En ze moeten ook niet in de hoogste versnelling innoveren, zonder rekening te houden met de verkeersomstandigheden.”

Toch zien we ook op dit niveau van de economie verschillende inzichten. Zo is het IMF er juist voorstander van dat centrale banken de invoering van CBDC’s onderzoeken.  

Iedereen heeft een mening

Onder de noemer Opinie schrijven we regelmatig over een spraakmakende podcast, video of tweetstorm. We zijn het niet noodzakelijkerwijs eens met de spreker of schrijver, maar vinden het interessant genoeg om te delen, duiden en ondertitelen.

Over de auteur

Peter Slagter

Peter Slagter

Hoofdredacteur en medeoprichter van LekkerCryptisch. Voorliefde voor techniek en economie, met in het bijzonder de overlap tussen die twee. Vind het leuk om complexe onderwerpen toegankelijk te maken voor een breed publiek.