UPS bouwt aan op blockchain gebaseerd e-commerceplatform

UPS, de grootste koeriersdienst ter wereld, bouwt samen met Inxeption aan een op blockchain gebaseerd e-commerceplatform. Welke rol speelt blockchaintechnologie in dit product?

Adoptie

UPS bouwt aan op blockchain gebaseerd e-commerceplatform
0%
Peter Slagter
Door Peter Slagter

Zippy

Zo heet het nieuwe product waar door zowel Inxeption als UPS aan wordt ontwikkeld. Inxeption is de originele ontwikkelaar ervan, en heeft UPS bereid gevonden om eraan mee te werken. Voor UPS een kans om (kennelijk kosteneffectief) de B2B-diensten uit te breiden, en uiteraard de mogelijkheid om de rol van koerier te vervullen.

“Inxeption’s technologie is aantrekkelijk voor UPS. Het maakt klanten die B2B-platforms gebruiken productiever. UPS gaat samenwerkingsverbanden aan om kennis te vergaren en het bedrijf te positioneren als de belangrijkste koerier in e-commerce”, vertelt Kevin Warren, CMO van UPS.

De rol van blockchain

Het platform is ontworpen om verkopers inzicht te geven in de gehele supplychain van de producten die ze verkopen — van het publiceren van een product op de webshop tot aan de levering bij de klant.

Blockchaintechnologie moet ervoor zorgen dat enkel kopers en verkopers toegang hebben tot gevoelige gegevens, zoals getekende contracten of onderhandelde tarieven.

Inxeption’s specialiteit is “realtime analyse” van op een blockchain opgeslagen data. Dat moet eraan bijdragen dat gebruikers van het platform precies weten wat zich afspeelt in en rondom alle processen die bij e-commerce komen kijken.

Denk aan het bijhouden van gegevens over orders, zendingen, en het monitoren van inkomsten. Het verwerken van creditcard- en andere financiële transacties. Of het geven van toegang tot gevoelige gegevens door klanten en andere belanghebbenden.

Het is jammer dat in de berichtgeving niet dieper is ingegaan op de rol van blockchaintechnologie vanuit technologisch perspectief. Het lijkt erop dat Inxeption de nadruk legt op betrouwbaarheid van verzamelde data en het inzicht daarin. De audit trail die een blockchain van nature is, staat daarin centraal.

Iedereen heeft een mening

Onder de noemer Opinie schrijven we regelmatig over een spraakmakende podcast, video of tweetstorm. We zijn het niet noodzakelijkerwijs eens met de spreker of schrijver, maar vinden het interessant genoeg om te delen, duiden en ondertitelen.

Over de auteur

Peter Slagter

Peter Slagter

Hoofdredacteur en medeoprichter van LekkerCryptisch. Voorliefde voor techniek en economie, met in het bijzonder de overlap tussen die twee. Vind het leuk om complexe onderwerpen toegankelijk te maken voor een breed publiek.