Dubieuze signalen rondom BiteBTC, is het een scam exchange?

Er komen meer en meer signalen binnen die aanleiding geven om vraagtekens te zetten bij de integriteit van cryptocurrency exchange BiteBTC. Heb je er cryptovaluta staan? Lees even mee, en beslis zelf!

Veiligheid

Dubieuze signalen rondom BiteBTC, is het een scam exchange?
0%
Bert Slagter
Door Bert Slagter

Brand in datacentrum

Volgens de exchange zou er in januari een brand hebben gewoed in het datacentrum waar de servers en backups van de exchange staan. Het bedrijft stelt in het statement dat “alle wallets veilig zijn”, en dat ze “tijd nodig hebben om alle accounts en ordergeschiedenis te herstellen”. In totaal zou 7% van alle handelaars getroffen zijn.

Er is geen bewijs geleverd dat er daadwerkelijk brand is geweest. Er zijn artikelen waarin gesteld wordt dat de brand een leugen is, maar ook die berichtgeving is niet helemaal betrouwbaar. En dat is ook direct het thema: geen harde bewijzen, maar er zijn genoeg rooksignalen om er aandacht aan te besteden.

Accounts uit het niets geblokkeerd

Op diverse sociale media zijn berichten te lezen van gebruikers die uit het niets geen toegang meer hebben tot hun portfolio. Een rode draad is dat ze cryptovaluta van de exchange wilden opnemen.

Het wordt nog schrijnender. We hebben er lucht van gekregen dat BiteBTC ‘geblokkeerde’ gebruikers om geld vraagt om hun account weer toegankelijk te maken:

Amateuristische uitspraken

Het volgende dat opvallend is rondom BiteBTC is de manier waarop er gecommuniceerd wordt. Let op de volgende tweet:

De oplettende lezer ziet wellicht direct het probleem: 30 februari komt niet voor op de kalender.

Een andere gebeurtenis waaruit blijkt dat het ‘team’ achter BiteBTC het werk niet al te serieus neemt, is de bereidheid om een... niet-bestaande munt op te nemen op de exchange. Naar verluidt is een verzoek ingediend om de nepmunt ‘Merkiitcoin’ bij de exchange te listen. Prima, wat BiteBTC betreft. “Betaal 1,2 BTC als fee, en we regelen het in 5 werkdagen.”

Alles gericht op geld binnenharken

Zo lijkt het erop dat geld bij BiteBTC moet rollen — maar wel maar één kant op, die van BiteBTC. Om nog een voorbeeld te geven, kijken we naar het team achter EGEM. Zij wilden graag hun munt aan BiteBTC’s aanbod toevoegen.

Zo gezegd, zo gedaan. De listing fee betalen, 5 dagen wachten, en klaar is Kees. Toch niet — vanuit EGEM’s community kwam het bericht dat orders voor de munt niet geplaatst konden worden. Toen EGEM dat ter sprake bracht bij BiteBTC, was het antwoord dat ze tegen een fors tarief “market making services” konden aanschaffen.

Afijn, de handel in EGEM heeft nooit plaatsgevonden, en de munt is later weer van de exchange afgehaald.

Is BiteBTC een scam exchange?

Alle signalen die we hierboven beschrijven zijn wat ons betreft duidelijke flags. En het is niet het enige:

  • Je kunt (niet zomaar) achter het vestigingsadres van BiteBTC komen.
  • Klantondersteuning is traag en onprofessioneel.
  • Er zit een groot verschil tussen de prijs van Bitcoin op BiteBTC en op andere markten (tussen de $400-$500). Met een gerapporteerd volume van $55 miljoen op BTC-pairs is dat hoogst onwaarschijnlijk.
  • Er zouden “munten worden teruggegeven aan gebruikers” na de brand. We hebben nog geen gebruiker gevonden die dit kan bevestigen. Ook wordt het te compenseren bedrag verlaagd en de schuld daarvan simpelweg bij gebruikers neergelegd — “het zijn de kosten van collectieve verduistering van geldopnames [van gebruikers]”.

Inmiddels staat er ook een waarschuwing op CoinMarketCap over meldingen van gebruikers. Onze mening? Met een hele grote boog omheen lopen en je vingers niet aan branden!

Iedereen heeft een mening

Onder de noemer Opinie schrijven we regelmatig over een spraakmakende podcast, video of tweetstorm. We zijn het niet noodzakelijkerwijs eens met de spreker of schrijver, maar vinden het interessant genoeg om te delen, duiden en ondertitelen.

Over de auteur

Bert Slagter

Bert Slagter

Medeoprichter van LekkerCryptisch. Achtergrond in informatica en natuurkunde. Bouwt mooie software, teams en bedrijven. Student van geopolitiek, macro-economie, complexe systemen en waarschijnlijkheid. Op zoek naar het signaal in de ruis.