Shenzhen (China) springt aan boord van de blockchain-trein

De Chinese miljoenenstad Shenzhen neemt een nieuw blockchainsysteem in gebruik voor de verwerking van ticketbetalingen. Passagiers gebruiken WeChat's Pay-app om voor de reis te betalen. Mooie samenwerking!

Adoptie

Shenzhen (China) springt aan boord van de blockchain-trein
0%
De redactie
Door De redactie

Peking’s houding ten aanzien van cryptovaluta heeft kennelijk geen invloed op de ingebruikname van de technologie die eraan ten grondslag ligt. Blockchaintechnologie is hot & happening. Volgens een lokaal bericht is Shenzhen de eerste stad die een op blockchain gebaseerd betalingssysteem in gebruik heeft genomen voor het reizen met de metro.

Volgens het bericht was het platform in eerste instantie enkel op metro-gebruik gericht, maar is de brug inmiddels geslagen naar andere vervoersmiddelen, zoals taxi’s en pendelbussen op het vliegveld.

Dat zegt wat over de adoptie van het nieuwe systeem, want uitbreiden wordt niet gedaan als er niemand op zit te wachten. Mogelijk heeft het te maken met de betrokkenheid van WeChat. De eindgebruiker kan simpelweg vanuit WeChat’s betaal-app een ticket betalen. Dat is een ecosysteem die voor veel mensen als bekend is.

Alle betalingen worden vervolgens vastgelegd op “een blockchain”, die dient als “gedistribueerde database”. Het is onduidelijk of het om een publieke blockchain gaat. In ieder geval lijkt er geen cryptovaluta bij het proces betrokken te zijn.

Wat cryptovaluta betreft lijkt het erop dat de regels bewust strikt worden gehouden. Er is pasgeleden over gesproken door de Chinese overheid. Mogelijk dat dit jaar wat experimenten op dit gebied worden toegestaan. Ondanks dat er geen algeheel verbod op cryptovaluta is uitgegeven, mogen financiële instellingen op dit moment nog niet in de buurt komen van digitale valuta zoals Bitcoin.

Iedereen heeft een mening

Onder de noemer Opinie schrijven we regelmatig over een spraakmakende podcast, video of tweetstorm. We zijn het niet noodzakelijkerwijs eens met de spreker of schrijver, maar vinden het interessant genoeg om te delen, duiden en ondertitelen.

Over de auteur

De redactie

De redactie

De gehele redactie van LekkerCryptisch, met Peter Slagter als hoofdredacteur. Wordt gebruikt als auteur voor artikelen als het een inspanning betreft van de redactie als geheel. Eventuele vragen kunnen gesteld worden aan Peter.