Vermogensbeheerder VanEck stelt investeerders gerust: “Bitcoin verdwijnt niet”

VanEck, de ETF-aanbieder met $47 miljard aan vermogen in beheer, stelt in een brief aan investeerders dat “cryptovaluta en Bitcoin niet verdwijnen”. Als bewijs noemt VanEck 8 recente ‘singles’ — mijlpalen die aantonen dat crypto blijft.

MarktBitcoin

Vermogensbeheerder VanEck stelt investeerders gerust: “Bitcoin verdwijnt niet”
0%
Bert Slagter
Door Bert Slagter

Het bericht is geschreven door Gabor Gurbacs, de directeur van VanEck’s tak voor digitale assets. Het is gericht aan investeerders en andere klanten van VanEck.

Op Consensus Invest stelde VanEck's CEO Jan van Eck dat “we 2018 kunnen zien als het jaar van de regelgeving”. Van Eck vult aan dat hij in 2019 niet verwacht dat “er één plotseling keerpunt” komt. Hij verwacht dat het een jaar van “singles wordt — incrementele verbeteringen, die samen evenveel impact hebben als een ‘homerun’.”

Het door Gurbacs gepubliceerde bericht bekrachtigt deze visie en geeft er 8 voorbeelden bij.

1. Square's Bitcoin-integratie

Betalingsbedrijf Square heeft z’n gebruikers de mogelijkheid gegeven om bitcoins te (ver)kopen direct vanuit hun Cash-app. Daarnaast is het voor het bedrijf niet de vraag óf, maar wanneer Bitcoin's Lightning Network wordt geïmplementeerd als betaalmethode. Voor de beeldvorming: per kwartaal verwerkt Square $20 miljard.

2. Belasting betalen met Bitcoin

In sommige staten van de Verenigde Staten is het sinds kort mogelijk om belastingen te betalen met bitcoin. Op dit moment bestaat die mogelijkheid enkel voor bedrijven, maar de verwachting is dat deze lijn doorgetrokken wordt naar individuen.

3. Samsung's Blockchain Wallet

Het nieuwe topmodel van Samsung, de Galaxy S10, bevat een ingebouwde hardware wallet. Samsung is één van de grootste fabrikanten van mobiele telefoons wereldwijd, en volgens VanEck “verspreid deze functionaliteit het gebruik van digitale assets onder een breed publiek”.

4. Robinhood krijgt BitLicense

Robinhood Crypto LLC heeft de moeilijk te verkrijgen BitLicense gekregen van de staat New York. Met Robinhood’s app kunnen aandelen, ETF’s, opties, en diverse cryptovaluta op een gebruiksvriendelijke manier verhandeld worden. Een “springplank waarmee digitale valuta naar een breder publiek worden gebracht”.

5. Uitbreiding van futures-markt

Sinds de introductie van de futures van Cboe en CME in 2017 is er veel gebeurd op die markt, stelt VanEck. Het volume in deze producten is fors toegenomen. Nasdaq heeft aangekondigd de markt van futures te gaan vernieuwen. En de Intercontinental Exchange heeft Bakkt aangekondigd. Volgens VanEck “ontwikkelingen die institutionele beleggers het vertrouwen moet geven te investeren in digitale assets”.

6. Nasdaq verbetert toezicht op exchanges

Een belangrijke zorg van de SEC is gericht op marktmanipulatie, en Nasdaq steekt energie in het adresseren van die problematiek. Zo is er nu een aantal exchanges die van Nasdaq’s SMARTS-technologie gebruikmaakt. Volgens VanEck ontwikkelingen die “investeerders en de SEC mogelijk geruststellen”.

7. 's Werelds eerste index op een geselecteerd aantal cryptovaluta

In een periode dat bitcoin naar een jaarlijks dieptepunt bewoog, gaf de belangrijkste aandelenbeurs van Zwitserland groen licht voor 's werelds eerste Exchange Traded Product (ETP) die de koers van meerdere cryptovaluta volgt. Voor VanEck een “teken van de hongerigheid van de markt naar nieuwe producten”.

8. Facebook beweegt naar crypto

Facebook is met blockchaintechnologie en cryptovaluta bezig, en dat “geeft toegang tot deze markt aan allerlei mensen die daar tot nu toe de gelegenheid niet voor hadden”. Facebook zou al in gesprek zijn met exchanges, en een eigen munt zou volgens Barclays tot $19 miljard extra in het laatje kunnen brengen.

Voor VanEck voldoende aanwijzingen om te stellen dat cryptovaluta niet verdwijnen. De waarde mag dan gekelderd zijn in 2018 — de ontwikkelingen in de markt liegen er niet om. In de woorden van VanEck: “veel honkbal-fans komen voor de homerun, maar een constante stroom van ‘singles’ kan net zo effectief zijn om de winst te behalen”.

Iedereen heeft een mening

Onder de noemer Opinie schrijven we regelmatig over een spraakmakende podcast, video of tweetstorm. We zijn het niet noodzakelijkerwijs eens met de spreker of schrijver, maar vinden het interessant genoeg om te delen, duiden en ondertitelen.

Over de auteur

Bert Slagter

Bert Slagter

Medeoprichter van LekkerCryptisch. Achtergrond in informatica en natuurkunde. Bouwt mooie software, teams en bedrijven. Student van geopolitiek, macro-economie, complexe systemen en waarschijnlijkheid. Op zoek naar het signaal in de ruis.