Cryptopia hervat handel in 40 cryptovaluta

Sinds maandagavond is de handel op Cryptopia hervat. Het gaat om 40 cryptovaluta waarvan de balans is opgemaakt. Gebruikers die BTC, ETH, of LTC op de exchange hadden staan, worden geconfronteerd met serieuze ‘haircuts’.

ExchangeCryptopia

Cryptopia hervat handel in 40 cryptovaluta
0%
Peter Slagter
Door Peter Slagter

Handel hervat

Rond een uur of 6 op maandagavond liet Cryptopia weten de handel te hervatten:

Per saldo is de exchange meer dan 2 maanden offline geweest. Alle geactiveerde handelsparen kan je hier vinden.

Compensatie

Deze week werd door Cryptopia een deel van een compensatieplan op tafel gelegd. Niet alle details zijn nog bekend. Gebruikers die een deel van hun portfolio zijn kwijtgeraakt, worden gecompenseerd met Cryptopia Loss Markers (CLM). CLM's zijn gewaardeerd in Nieuw-Zeelandse dollars (NZD).

Ter verduidelijking een eenvoudig voorbeeld. Stel je had 1 ETH op Cryptopia staan, dan is de kans groot dat je die niet meer terugkrijgt. Op je account worden dan de volgende transacties weggeschreven:

  1. -1 ETH: een ‘afschrijving’ van het verloren saldo.
  2. +203 NZD: een ‘storting’ van CLM, ter waarde van bovenstaande afschrijving (in NZD).

Op deze manier houdt Cryptopia per gebruiker het verlies bij. Voor dat verlies wordt de term ‘haircut’ gebruikt. Ondanks dat de transacties uit bovenstaand voorbeeld op echte transacties lijken, worden ze (uiteraard) niet op de blockchain weggeschreven. Het is allemaal gerelateerd aan de interne administratie van Cryptopia.

De toepassing van bovenstaand principe wordt her en der gerapporteerd door gebruikers:

De ‘haircut’ die op Bitcoin van toepassing is, ligt op 14%. Had je 1 BTC staan op de exchange, zie je daar waarschijnlijk 0,86 BTC van terug. De rest wordt in CLM bijgeschreven op je account. Voor Litecoin geldt een haircut van 43%. Ethereum lijkt er het ergst aan toe: daarvan is 100% kwijtgeraakt.

Iedereen heeft een mening

Onder de noemer Opinie schrijven we regelmatig over een spraakmakende podcast, video of tweetstorm. We zijn het niet noodzakelijkerwijs eens met de spreker of schrijver, maar vinden het interessant genoeg om te delen, duiden en ondertitelen.

Over de auteur

Peter Slagter

Peter Slagter

Hoofdredacteur en medeoprichter van LekkerCryptisch. Voorliefde voor techniek en economie, met in het bijzonder de overlap tussen die twee. Vind het leuk om complexe onderwerpen toegankelijk te maken voor een breed publiek.