VN: “Nooit eerder zo’n transformatieve technologie gezien als blockchain”

De Verenigde Naties (VN) ziet in blockchain een manier om duurzame ontwikkelingsdoelen te realiseren. Sterker nog, de VN stelt dat ze “nooit eerder zo’n transformatieve technologie zagen”. Hoe kijkt de VN tegen blockchain aan?

Adoptie

VN: “Nooit eerder zo’n transformatieve technologie gezien als blockchain”
0%
Bert Slagter
Door Bert Slagter

Enterprise Times (ET) sprak met Janet C. Salazar over een recente speciale VN-bijeenkomst. Daarin bogen toponderzoekers, deskundigen, en de particuliere sector zich over de gedachte dat ‘nieuwe technologie’ een hulpmiddel kan zijn bij het bereiken van zogenoemde Sustainable Development Goals — de SDG’s.

“Het combineren van vernieuwende technologie met een verschuiving in bewustzijn triggert bij de VN een wake-up-call”, vertelt Salazar. Zij is vertegenwoordiger van de VN en voorzitter van de Foundation for Support of the United Nations (FSUN). “Zelfs de meest conservatieve leiders omarmen het idee om tools zoals cryptocurrency in te zetten om impact te maken.”

Alles decentraal?

Interessant is dat de VN er een sterk ‘decentraal’ paradigma op na houdt. Zo stelt Salazar dat het “toepassen van blockchaintechnologie op alle systemen de beste match zou zijn”.

“Nooit eerder hebben we zo’n transformatieve technologie gezien als blockchain. Denk aan directe buitenlandse hulp door cryptovaluta te verzenden. Of om identificatiebewijzen voor vluchtelingen te genereren. Het [blockchain] is krachtig genoeg om de manier waarop ontwikkelingslanden werken te veranderen. Tegelijkertijd kunnen meer ontwikkelde landen hun middelen efficiënter delen.”

Scepsis

Salazar komt erg optimistisch uit de hoek. Om echt een brug te slaan tussen het huidige - bureaucratische - VN en nieuwe technologieën moet er nog veel gebeuren. Daarbij helpt de gevestigde orde niet mee, denk aan een rapport (PDF) van de BIS waarin cryptovaluta niet al te best uit de verf komen.

Interessant is dat in het ET-artikel PIVX wordt genoemd als project waar de VN mee samenwerkt. Er zouden “maatwerk-oplossingen worden gebouwd voor het bijhouden en distribueren van donaties aan goede doelen”. Ook op andere plekken worden bruggen gebouwd. Bijeenkomsten zijn een broedplaats voor nieuwe samenwerkingsverbanden, zoals het SDG Impact Fund (SDGIF) dat op die manier is ontstaan.

Iedereen heeft een mening

Onder de noemer Opinie schrijven we regelmatig over een spraakmakende podcast, video of tweetstorm. We zijn het niet noodzakelijkerwijs eens met de spreker of schrijver, maar vinden het interessant genoeg om te delen, duiden en ondertitelen.

Over de auteur

Bert Slagter

Bert Slagter

Medeoprichter van LekkerCryptisch. Achtergrond in informatica en natuurkunde. Bouwt mooie software, teams en bedrijven. Student van geopolitiek, macro-economie, complexe systemen en waarschijnlijkheid. Op zoek naar het signaal in de ruis.