Openheid over vangst en verwerking tonijn dankzij SAP-blockchain

Bumble Bee Foods is een voedingsmiddelenbedrijf dat onder andere tonijn verwerkt, van vangst tot op het bord. Het bedrijf gebruikt SAP's blockchain om de productieketen inzichtelijker te maken voor de consument. Dit is hoe het werkt.

Adoptie

Openheid over vangst en verwerking tonijn dankzij SAP-blockchain
0%
Peter Slagter
Door Peter Slagter

‘Van oceaan tot bord’

Bumble Bee Foods (BBF) maakt gebruik van SAP's Cloud Platform Blockchain. Met behulp van blockchain wil BBF de consument meer inzicht geven in de wijze waarop het bedrijf de vis verwerkt. Daarmee speelt het bedrijf in op de trend van duurzaam voedsel en de behoefte van mensen om te weten wat ze op het bord hebben liggen. In dit geval gaat het om geelvintonijn.

Op de verpakking van de tonijn staat een QR-code. Na een snelle scan krijgt de consument inzicht in de reis die de vis heeft afgelegd. Van de Indische Oceaan tot in het schap. Er wordt openheid gegeven over de omvang van de vangst, waar de vis is gevangen, en zelfs door welke boten dat is gebeurd.

Als je dat nog niet voldoende vond, kan je nog dieper de details in. Denk aan informatie over echtheid, versheid, veiligheid, en de fairtrade-certificering. Voldoende om je het vertrouwen te geven dat je hier met een eerlijke vis te maken hebt.

Betrouwbaar?

Het idee is dat bedrijven als BBF op deze manier een supplychainhistorie kunnen opbouwen die ongevoelig is voor fraude. Blockchaintechnologie zorgt ervoor dat aanpassingen onmogelijk zijn, en de opgeslagen informatie kan gedeeld worden met consumenten of andere stakeholders.

“Met deze technologie kan het hele verhaal van iedere tonijn verteld worden aan de rest van de wereld. Daarnaast zort de transparantie voor een goede levensstandaard voor alle deelnemers aan de keten”, vertelt Tony Costa, Chief Information Officer bij Bumble Bee Food.

Het persbericht gaat niet in op de grootte van de supply chain. Het is onbekend hoeveel partijen er betrokken zijn bij de invoer van gegevens, en hoe die gegevens worden gecontroleerd. Wat deze oplossing toevoegt ten opzichte van een centraal systeem dat gelijksoortige processen faciliteert, is onduidelijk.

“Revolutie”

Oliver Betz, senior VP bij SAP, ziet de blockchaintoekomst in ieder geval rooskleurig in. “Deze toepassing is een voorbeeld van hoe blockchain een revolutie in de industrie van voedingsmiddelen veroorzaakt”, stelt Betz. “Dit type samenwerkingen zorgt voor toegenomen transparantie en traceerbaarheid in de hele voedselketen.”

Bumble Bee Foods is het eerste bedrijf in z’n sector dat van de blockchaintechnologie van SAP gebruik maakt. Of er meer samenwerkingen op de planning staat is onbekend. Op welke manier blockchaintechnologie de onderliggende communicatiestromen fundamenteel verandert, vragen we na bij SAP. Ondertussen zien we het vooral als drijfveer voor procesverandering.

Iedereen heeft een mening

Onder de noemer Opinie schrijven we regelmatig over een spraakmakende podcast, video of tweetstorm. We zijn het niet noodzakelijkerwijs eens met de spreker of schrijver, maar vinden het interessant genoeg om te delen, duiden en ondertitelen.

Over de auteur

Peter Slagter

Peter Slagter

Hoofdredacteur en medeoprichter van LekkerCryptisch. Voorliefde voor techniek en economie, met in het bijzonder de overlap tussen die twee. Vind het leuk om complexe onderwerpen toegankelijk te maken voor een breed publiek.