Ethereum-oprichter: artiesten en journalistiek terrein voor blockchain

Onlangs sprak Joseph Lubin, één van de oprichters van Ethereum, over de manier waarop bedrijven nu blockchaintechnologie gebruiken. Hij noemt daarbij de artiestenwereld en journalistiek als belangrijke terreinen. Wat ziet Lubin voor zich?

AdoptieEthereum

Ethereum-oprichter: artiesten en journalistiek terrein voor blockchain
0%
Peter Slagter
Door Peter Slagter

Muziekindustrie

Blockchaintechnologie kan tussenpersonen uit allerlei processen en industrieën wegnemen. Bijvoorbeeld in de muziek. Een industrie waar tussenpersonen de macht hebben. De mensen om wie het gaat, de artiesten, hebben het nakijken.

“Artiesten zijn goed voor zo’n 11 of 12 procent van de waarde in de muziekindustrie. De grote platenmaatschappijen? Zo’n 70 procent. We kunnen die platenmaatschappijen vervangen met smart contracts.”

Tussenpersonen uit alle processen halen is onmogelijk, en ook niet nodig. Denk bijvoorbeeld aan marketingwerkzaamheden om muziek aan de man te brengen.

Journalistiek

Ook de journalistiek kan verbeterd worden door blockchain in te zetten volgens Lubin. Volgens hem zullen vooral ethische standaarden veranderen. Een platform als Civil is volgens Lubin een goed voorbeeld. Op het Civil-platform kunnen mensen met Civil-tokens bezitten hun mening geven over artikelen die worden gepubliceerd.

“Als ze beloftes breken, kunnen lezers of luisteraars orde scheppen. Bijvoorbeeld door hun ongenoegen te laten blijken. Is er teveel onvrede, kan een journalist van het platform worden verwijderd.”

In de journalistiek brengt blockchain mogelijk financiële drijfveren in die het gedrag van zowel de publicist als de lezer beïnvloeden.

Iedereen heeft een mening

Onder de noemer Opinie schrijven we regelmatig over een spraakmakende podcast, video of tweetstorm. We zijn het niet noodzakelijkerwijs eens met de spreker of schrijver, maar vinden het interessant genoeg om te delen, duiden en ondertitelen.

Over de auteur

Peter Slagter

Peter Slagter

Hoofdredacteur en medeoprichter van LekkerCryptisch. Voorliefde voor techniek en economie, met in het bijzonder de overlap tussen die twee. Vind het leuk om complexe onderwerpen toegankelijk te maken voor een breed publiek.