Dr. Doom is overstag?

Crashprofeet Marc Faber investeert in Bitcoin

Marc Faber is een bekende investeringsanalist uit Zwitserland. Hij staat bekend om zijn terughoudende visie op economische ontwikkelingen, en wordt ookwel Dr. Doom genoemd. Wat blijkt: de crashprofeet investeert sinds kort in Bitcoin! Maar waarom?

Bitcoin

Crashprofeet Marc Faber investeert in Bitcoin
0%
De redactie
Door De redactie

‘Dr. Doom’

Faber is de auteur van de nieuwsbrief The Gloom Boom & Doom report, en heeft enkele boeken op zijn naam staan, waaronder The Great Money Illusion (1988). Aan het jaartal zie je het al: Faber loopt al even mee.

Hij laat zich doorgaans op een kritische manier gelden. Over desastreuze gevolgen van het economisch beleid in het Westen, bijvoorbeeld. Veel mensen ervaren het als negatief, en hebben de beursexpert de bijnaam ‘Dr. Doom’ gegeven.

Ook over Bitcoin heeft Faber zich altijd kritisch geuit. In het verleden was hij in de verleiding gekomen om bitcoins te kopen. Toentertijd stond de koers slechts op 200 dollar per stuk. Maar hij hield voet bij stuk, en kocht ze niet.

Van bear naar bull?

Recent kwam Faber op gesprek bij Cash, in het programma Börsen-Talk. Daarin vertelt hij dat hij “10 dagen geleden voor het eerst bitcoins gekocht heeft”. En waarom? “Na de val in 2018, van 20.000 dollar naar bijna 3.000 dollar, ziet het er voor bitcoin beter uit.”

Hier zie je Faber in actie:

Faber stelt ook dat zijn aankoop een educatief karakter heeft. Hij werd herhaaldelijk aangemoedigd door lezers van zijn rapporten om juist wél in Bitcoin te investeren. En dus koopt hij bitcoins “om er iets bij te leren”.

Hij verwijst ook naar een gesprek die hij heeft gehad met Wences Casares. Casares is bestuurslid bij PayPal, en staat aan het hoofd van Xapo, een bewaarder van een grote hoeveelheid bitcoins. Uit dat gesprek haalde Faber niet alleen naar 0 kan zakken, maar ook naar grote hoogte kan stijgen (> 1 miljoen dollar). Daarom: nul is het foute getal.

Feit is dat Faber's overtuiging flink is veranderd. Volgens Faber is het mogelijk dat Bitcoin “de standaard wordt voor geldtransacties”, maar het is “niet zeker”. Hoe dan ook: genoeg reden om zich er wél aan bloot te stellen. Mooi!

Iedereen heeft een mening

Onder de noemer Opinie schrijven we regelmatig over een spraakmakende podcast, video of tweetstorm. We zijn het niet noodzakelijkerwijs eens met de spreker of schrijver, maar vinden het interessant genoeg om te delen, duiden en ondertitelen.

Over de auteur

De redactie

De redactie

De gehele redactie van LekkerCryptisch, met Peter Slagter als hoofdredacteur. Wordt gebruikt als auteur voor artikelen als het een inspanning betreft van de redactie als geheel. Eventuele vragen kunnen gesteld worden aan Peter.