In Basel worden plannen gesmeed...

Strengere kapitaaleisen voor banken die blootgesteld zijn aan cryptovaluta?

Afgelopen woensdag kwam het Basel Committee on Banking Supervision (BCBS) naar buiten met een update over cryptovaluta. Krijgen banken die zich aan cryptovaluta blootstellen binnenkort te maken met strengere eisen?

Regelgeving

Strengere kapitaaleisen voor banken die blootgesteld zijn aan cryptovaluta?
0%
Peter Slagter
Door Peter Slagter

Basel Committee on Banking Supervision (BCBS)

Het BCBS is een internationaal comité voor toezichthouders op banken. Het is gevestigd in Bazel in het kantoor van de Bank for International Settlements (BIS), maar is een afzonderlijke entiteit.

Het comité geeft voornamelijk standaarden voor de regulering van banken en heeft geen directe bevoegdheden. Maar: de uitgevaardigde standaarden gelden daadwerkelijk als standaard in de verschillende landen.

Waarschuwing gericht aan banken

Afgelopen woensdag kwam het BCBS naar buiten met een waarschuwing gericht aan banken. Hoewel de cryptomarkt relatie klein is, is het blijkbaar groot genoeg om er een heel artikel aan te wijden. Sterker nog: “het comité houdt de cryptomarkt goed in de gaten, [...] en komt te zijner tijd met richtlijnen die overeenkomen met de risico's die verbonden zijn aan crypto-assets”.

Risico. Dat zou de kortste samenvatting kunnen zijn van het bericht. Crypto-assets kenmerken zich door “hoge volatiliteit”, en worden als “onvolwassen asset class” beschouwd. Er is een gebrek aan “standaardisatie”, en de markt “evolueert constant”. Dat laatste klinkt wellicht juist positief, maar vanuit het paradigma van een bankbestuurder staat het voor ‘gebrek aan stabiliteit’.

Opvallend is dat het BCBS cryptovaluta kennelijk wél als “asset class” ziet, en dat de markt zich zodanig evolueert dat het comité zich genoodzaakt voelt om banken erover te informeren.

Vier aanbevelingen

Een bank die besluit zich bloot te stellen aan cryptovaluta, of daaraan gerelateerde diensten verleent, krijgt van het BCBS vier aanbevelingen:

  1. Gepaste zorgvuldigheid: de bank zou uitgebreid onderzoek moeten doen voordat er een aankoop wordt gedaan.
  2. Robuust risicobeheer: er moet een framework voor risicomanagement gebruikt worden die geschikt is voor cryptovaluta.
  3. Publicatie: banken moeten alle investeringen in cryptovaluta openbaar maken, net zoals andere financiële informatie wordt onthuld.
  4. Contact met toezichthouders: de bank moet toezichthoudende agentschappen informeren over huidige en geplande investeringen in cryptovaluta.

Het lijkt op een opmars naar een ruimer pakket van cryptoregels waar banken zich aan moeten conformeren. Net zoals bij de introductie van Basel IV zou het effect ervan kunnen zijn dat banken nog stevigere kapitaalbuffers moeten aanhouden.

Iedereen heeft een mening

Onder de noemer Opinie schrijven we regelmatig over een spraakmakende podcast, video of tweetstorm. We zijn het niet noodzakelijkerwijs eens met de spreker of schrijver, maar vinden het interessant genoeg om te delen, duiden en ondertitelen.

Over de auteur

Peter Slagter

Peter Slagter

Hoofdredacteur en medeoprichter van LekkerCryptisch. Voorliefde voor techniek en economie, met in het bijzonder de overlap tussen die twee. Vind het leuk om complexe onderwerpen toegankelijk te maken voor een breed publiek.