Centrale bank van Mexico wil gebruik cryptovaluta beteugelen met strenge regels

‘Banxico’, de centrale bank van Mexico, komt met gestrekt been in. De bank stelt dat “virtuele assets” na goedkeuring enkel door financiële instellingen gebruikt mogen worden voor interne transacties. Wat betekent dit voor de Mexicaanse markt?

Regelgeving

Centrale bank van Mexico wil gebruik cryptovaluta beteugelen met strenge regels
0%
De redactie
Door De redactie

Risico

In de ‘circulaire’ die is rondgestuurd door Banxico staat dat virtuele valuta zeer risicovol zijn.

Voor gebruikers is dat tweeledig. Allereerst “is het voor gebruikers (te) lastig om de mathematische en cryptografische processen te begrijpen die ten grondslag liggen aan virtuele assets”. Daarnaast is “de prijsbepaling van die assets complex en voor eindgebruikers te moeilijk om in te schatten”.

Bovendien, zo stelt de bank, kleeft er een “significant risico aan virtuele assets in het kader van witwassen en terrorismefinanciering”. Het zou daarom “gepast zijn om een gezonde afstand te houden tussen virtuele valuta en de reguliere financiële sector”.

Interne transacties

Wat te doen met zo’n ‘risicovolle’ digitale economie? Simpel: het gebruik ervan indammen. “De centrale bank wil de adoptie van de onderliggende technologieën ondersteunen, zij het in de context van de interne operatie van financiële instellingen”, lezen we in Banxico's brief.

In het tweede hoofdstuk wordt dat expliciet gemaakt: “Instellingen mogen énkel transacties met virtuele assets uitvoeren die gerelateerd zijn aan interne operaties en als daar toestemming voor is gekregen van de centrale bank”. Met andere woorden: klanten van financiële instellingen mogen koste wat kost niet met ‘virtuele assets’ in aanraking komen.

Zo leest de brief weg als een poging om het net rondom cryptovaluta te sluiten.

Conceptregels

In tegenstelling tot wat er op veel plekken te lezen is, zijn de regels nog niet in werking gesteld. Het gaat hier om een voorstel waarop gereageerd kan worden. De deadline daarvoor is 6 mei 2019 - nog 82 dagen.

Wat uit een groot deel van de reacties blijkt is dat men vindt dat de regels veel te strikt zijn. Het zou ervoor zorgen dat innovatie tot stilstand komt, en de fintech-sector in Mexico (deels) lam leggen. 

Ook Bitso, een Mexicaanse Bitcoin-exchange, reageert op de brief op een soortgelijke manier. “Het betekent niet dat het gebruik van cryptovaluta (nu) verboden is. We geloven dat deze brief niet in lijn is met de principes van de ‘Fintech-wet’, waardoor principes ten grondslag aan innovatie en concurrentie ondermijnd worden.”

Met andere woorden: de race is nog niet gelopen. Bitso steekt z’n publiek ter afsluiting nog een hart onder de riem: “Je kunt erop vertrouwen dat we je recht om technologie te gebruiken zullen verdedigen!”

Iedereen heeft een mening

Onder de noemer Opinie schrijven we regelmatig over een spraakmakende podcast, video of tweetstorm. We zijn het niet noodzakelijkerwijs eens met de spreker of schrijver, maar vinden het interessant genoeg om te delen, duiden en ondertitelen.

Over de auteur

De redactie

De redactie

De gehele redactie van LekkerCryptisch, met Peter Slagter als hoofdredacteur. Wordt gebruikt als auteur voor artikelen als het een inspanning betreft van de redactie als geheel. Eventuele vragen kunnen gesteld worden aan Peter.