Nieuwe strategie in de maak?

Cboe stopt voorlopig met Bitcoin-futures

Cboe Futures Exchange (CFE) stopt voorlopig met de handel in Bitcoin-futures. Waren de contracten niet winstgevend genoeg? Of staat er een strategische verandering voor de deur?

ExchangeBitcoin

Cboe stopt voorlopig met Bitcoin-futures
0%
Peter Slagter
Door Peter Slagter

“Geen contracten in maart”

In een aankondiging (PDF) vertelt CFE z’n klanten dat er in maart 2019 géén nieuwe contracten worden vrijgegeven. “CFE is bezig met het beoordelen van de manier waarop derivaten op digitale assets worden verhandeld. Gedurende dit proces is CFE van plan de handel in XBT-futures niet te faciliteren.”

Dat betekent overigens niet dat de handel in Cboe's futures direct is gestopt. Er zijn nog contracten in omloop, en die blijven gewoon beschikbaar. Die contracten verlopen in juni. Als er in de tussentijd niets verandert, stopt de handel in Cboe's futures in juni (voorlopig) definitief.

Waarom?

Volgens sommigen is de reden puur cijfermatig. Het handelsvolume van Cboe's Bitocin-futures is stelselmatig (flink) lager dan die van concurrent CME:

De futures van Cboe worden afgewikkeld in cash. Met andere woorden: koper en verkoper worden in geld gecompenseerd voor het verschil tussen de prijs van Bitcoin, en de prijs waarop ze future hebben afgesloten.

Nieuwe concurrenten, zoals Bakkt en ErisX, zijn van plan om op fysieke levering over te stappen. De verkoper van de future zal bij het aflopen van de future dan ook echt het onderliggende goed moeten leveren aan de koper. Deze manier van afwikkelen wordt door de markt warm ontvangen.

Mogelijk maakt Cboe pas op de plaats om uit te vogelen of ze hun producten moeten herpositioneren, in antwoord op de markt die aan het verschuiven is van cash settlement naar physical settlement. Hierover is echter concreet nog niets bekend.

Iedereen heeft een mening

Onder de noemer Opinie schrijven we regelmatig over een spraakmakende podcast, video of tweetstorm. We zijn het niet noodzakelijkerwijs eens met de spreker of schrijver, maar vinden het interessant genoeg om te delen, duiden en ondertitelen.

Over de auteur

Peter Slagter

Peter Slagter

Hoofdredacteur en medeoprichter van LekkerCryptisch. Voorliefde voor techniek en economie, met in het bijzonder de overlap tussen die twee. Vind het leuk om complexe onderwerpen toegankelijk te maken voor een breed publiek.