Man uit Eindhoven opgepakt voor witwassen geld via bitcoins

Een 34-jarige Eindhovenaar is vorige week opgepakt door de recherche. Hij wordt ervan beschuldigd betrokken te zijn bij de (online) handel in drugs en zou bitcoin hebben gebruikt “voor het witwassen van enorme bedragen”.

VeiligheidBitcoin

Man uit Eindhoven opgepakt voor witwassen geld via bitcoins
0%
Bert Slagter
Door Bert Slagter

De praktijken kwamen aan het licht door meldingen van “ongebruikelijke transacties” bij de Nederlandse Financial Intelligence Unit. Daar werden de transacties verder geanalyseerd, aldus de politie.

Transacties van grote bedragen

De Eindhovenaar kreeg regelmatig grote bedragen bijgeschreven vanaf bitcoin exchanges. Per keer werd er tot €200.000 aan hem overgemaakt. En na ontvangst werd het grotendeels contant opgenomen.

Volgens de politie bleek uit onderzoek dat er een luchtje aan de “financiële huishouding” van de man zit: er zijn nauwelijks legale inkomsten. Een financieel rechercheur: “Uit ons financiële onderzoek bleek dat de man legaal nauwelijks inkomsten had, terwijl hij over aanzienlijke bedragen moest beschikken. Al gauw hadden wij het vermoeden dat het geld afkomstig was van criminele activiteiten. En dat was reden om verder onderzoek te doen.”

Drugs

Tijdens het onderzoek bleek de man betrokken bij handel via het zogenoemde dark web. Internet-adressen die enkel bereikbaar zijn met software die daar speciaal voor ontworpen is. De betalingen werden daar onder andere gedaan met bitcoins.

Na inval bij de man thuis vonden agenten onder meer een flinke hoeveelheid cash en 50 kilo hasj. De verdachte zit vast en wordt verhoord.

Iedereen heeft een mening

Onder de noemer Opinie schrijven we regelmatig over een spraakmakende podcast, video of tweetstorm. We zijn het niet noodzakelijkerwijs eens met de spreker of schrijver, maar vinden het interessant genoeg om te delen, duiden en ondertitelen.

Over de auteur

Bert Slagter

Bert Slagter

Medeoprichter van LekkerCryptisch. Achtergrond in informatica en natuurkunde. Bouwt mooie software, teams en bedrijven. Student van geopolitiek, macro-economie, complexe systemen en waarschijnlijkheid. Op zoek naar het signaal in de ruis.