eToro deelt gegevens met belastingdienst, zijn jouw gegevens vooraf ingevuld?

Staan er cryptogegevens op je vooraf ingevulde aangifte? Dikke kans dat een exchange of wallet de gegevens met de Nederlandse belastingdienst deelt. Zoals eToro, bijvoorbeeld. Hoe ga je daarmee om?

Regelgeving

eToro deelt gegevens met belastingdienst, zijn jouw gegevens vooraf ingevuld?
0%
Peter Slagter
Door Peter Slagter

Je moet je bitcoins, ether, of andere cryptovaluta opgeven als je je belastingaangifte invult. Het valt doorgaans onder de vermogensbelasting (box 3), tenzij je je portfolio vult door ervoor te werken. In dat geval zijn het inkomsten (box 1).

Cryptovaluta opgeven?

Bij het invullen van je belastingaangifte moet je de waarde opgeven van je cryptovaluta op een specifieke peildag. Voor de komende belastingaangifte is dat 1 januari 2018. Jammer, want toentertijd lag de waarde van 1 bitcoin ruim boven de 10.000 dollar. 

We horen soms van mensen om ons heen dat die waardebepaling oneerlijk is. De koers is inmiddels gekelderd, en gevoelsmatig betaal je teveel. Maar naast dat het niet raadzaam is de aangifte onjuist in te vullen, weet de Belastingdienst simpelweg al hoe het zit met je portfolio.

eToro deelt gegevens met Belastingdienst

Wat blijkt: eToro deelt al gegevens met “lokale belastinginstellingen”. In een e-mail waarschuwt de financieel dienstverlener dat het verplicht is om financiële gegevens met de fiscus te delen:

Zo kan het dus zomaar zijn dat je vooraf ingevulde gegevens over je crypto-portfolio terugvindt in de belastingaangifte. Is eToro de enige, of zijn er meer bedrijven die op deze manier gegevens delen met nationale belastingdiensten?

Automatische uitwisseling van gegevens

Sinds 1 januari 2016 moeten financiële instellingen het woon- of vestigingsland van de klant vaststellen om “fiscale redenen”. Ze doen dat volgens wettelijke identificatievoorschriften, en verstrekken vervolgens financiële gegevens aan de belastingdienst van dat land.

Er zijn in meer dan 100 landen (PDF) afspraken gemaakt over de automatische uitwisseling van gegevens. Dat is vastgelegd in de zogenoemde Common Reporting Standard (CRS). Daaronder vallen in ieder geval alle landen binnen de EU.

Om welke gegevens het gaat? Een hele rits. Denk aan naam, adres, geboortedatum, woonplaats. Maar ook saldi op rekeningen, dividendinkomsten, of waarden van lijfrenteverzekeringen. Eigenlijk alles om je belastingaangifte alvast ingevuld te krijgen.

Nederlandse cryptobeurzen

Het is onbekend welke Nederlandse aanbieders van cryptovaluta al gegevens delen met de Belastingdienst. Veel aanbieders (zoals Bitonic, BTCDirect, en Blockport) stellen niet ‘administratieplichtig’ te zijn, en hoeven enkel mee te werken als er onderzoek gedaan wordt door de fiscus.

Of een financiële instelling verplicht is om financiële gegevens van hun gebruikers te delen verschilt dus per aanbieder. Het kan afhankelijk zijn van de activiteiten die worden ondernomen. Banken, beleggingsbedrijven, en andere financiële instellingen moeten die gegevens bijvoorbeeld wél doorgeven.

Al met al is de kans klein dat je hele portfolio al bij de fiscus bekend is. Naast dat het bewaren van cryptovaluta op een exchange een slecht plan is, is het aantal bedrijven dat werkt als eToro waarschijnlijk nog op één hand te tellen. Toch is het goed om er rekening mee te houden dat gegevens uitgewisseld kunnen worden, vanuit binnen- én buitenland.

Iedereen heeft een mening

Onder de noemer Opinie schrijven we regelmatig over een spraakmakende podcast, video of tweetstorm. We zijn het niet noodzakelijkerwijs eens met de spreker of schrijver, maar vinden het interessant genoeg om te delen, duiden en ondertitelen.

Over de auteur

Peter Slagter

Peter Slagter

Hoofdredacteur en medeoprichter van LekkerCryptisch. Voorliefde voor techniek en economie, met in het bijzonder de overlap tussen die twee. Vind het leuk om complexe onderwerpen toegankelijk te maken voor een breed publiek.