Deutsche Börse en Swisscom lanceren dit jaar een nieuw “ecosysteem voor digitale assets”

De eigenaar van de belangrijkste Duitse aandelenbeurs, Deutsche Börse, komt dit jaar met een eigen “ecosysteem voor digitale assets”. Samen met Swisscom en IT-provider Sygnum wordt eraan gewerkt. Dit zijn de plannen.

Adoptie

Deutsche Börse en Swisscom lanceren dit jaar een nieuw “ecosysteem voor digitale assets”
0%
Peter Slagter
Door Peter Slagter

“Ecosysteem”

De nieuwe exchange wordt in gevestigd in Zwitserland. In de aankondiging wordt de potentie van het digitaliseren van assets uitgelicht. Het gaat “financiële markten hervormen”.

Op basis van die overtuiging wordt aan een volledig ecosysteem gewerkt. Dat omvat een blockchainplatform voor de handel in digitale assets, de opslag ervan, en voor de verbinding met diensten van traditionele banken.

Nieuwe investeringen

Met bovenstaande bouwstenen in het achterhoofd, investeert Deutsche Börse in twee dochterondernemingen van Swisscom. Swisscom is de grootste telecomprovider van Zwitserland. Dochteronderneming Custodigit biedt een oplossing voor de opslag van digitale assets. De dochter daura AG is gericht op de registratie van Zwitserse securities en maakt het mogelijk voor bedrijven om toegang te krijgen tot kapitaalmarkten.

Deutsche Börse investeert geld in Custodigit, en koopt een deel van daura op samen met IT-leverancier Sygnum. Op die manier wordt daura een samenwerking van drie bedrijven. Jens Hachmeister, directeur bij Deutsche Börse:

“Deze samenwerking maakt het mogelijk om een uitgebreid en leidend ecosysteem neer te zetten voor digitale assets. De drie bedrijven [Deutsche Börse, Sygnum, en Swisscom] vullen elkaars infrastructuur en expertise aan.”

Dit is (schematisch) hoe het ecosysteem eruit komt te zien (PDF):

Deutsche Börse

Deutsche Börse is een Duits bedrijf. De onderneming is eigenaar van de belangrijkste Duitse aandelenbeurs de Frankfurter Wertpapierbörse. Daarnaast heeft het in samenwerking met de Zwitserse beurs SIX de derivatenbeurs Eurex opgericht. In 2001 ging de Deutsche Börse naar de beurs. In 2015 had het bedrijf een marktkapitalisatie van zo’n 15 miljard euro.

Iedereen heeft een mening

Onder de noemer Opinie schrijven we regelmatig over een spraakmakende podcast, video of tweetstorm. We zijn het niet noodzakelijkerwijs eens met de spreker of schrijver, maar vinden het interessant genoeg om te delen, duiden en ondertitelen.

Over de auteur

Peter Slagter

Peter Slagter

Hoofdredacteur en medeoprichter van LekkerCryptisch. Voorliefde voor techniek en economie, met in het bijzonder de overlap tussen die twee. Vind het leuk om complexe onderwerpen toegankelijk te maken voor een breed publiek.