Samsung's Blockchain Wallet ondersteunt enkel Ethereum en dapps, geen ingebouwde wallet

Rondom de lancering van de Samsung Galaxy S10 is veel gesproken over de blockchain- en crypto-features van de telefoon. Nu is het tijd voor wat reality checks. Want wat is er waar van alle geruchten die langsgekomen zijn?

AdoptieEthereum

Samsung's Blockchain Wallet ondersteunt enkel Ethereum en dapps, geen ingebouwde wallet
0%
Peter Slagter
Door Peter Slagter

Waar we niet omheen kunnen in de context van de S10 is dat Samsung een poging heeft gedaan om aan blockchain en crypto gerelateerde features in te bouwen. We beginnen bij de basis.

Samsung Blockchain KeyStore

Dit is de kern van Samsung's blockchain-ecosysteem. De ‘keystore’ is functionaliteit die gekoppeld is aan Samsung Knox. Knox is een applicatie-omgeving die gebaseerd is op de veilige chip die in Samsung's apparaten zit. Die chip is verantwoordelijk voor cryptografische functies en afgeschermd van de rest van het apparaat.

De keystore is daadwerkelijk ingebouwd in het besturingssysteem van de Galaxy S10. Nu komt de eerste maar.

Niet op alle toestellen is de keystore benaderbaar. Samsung brengt verschillende typen telefoons uit afhankelijk van de regio waar het toestel verkocht wordt. In een chat met Samsung's support-afdeling bleek dat supportmedewerkers nog niet weten in welke regio's de keystore beschikbaar is: “Producten en hun datum van publicatie kunnen verschillen per land en per regio.”

Vanuit diverse landen hebben we bevestiging gezien van de aanwezigheid van de keystore, waaronder Zuid-Korea, Amerika, en Canada. Vanuit Europa hebben we nog geen enkel positief bericht ontvangen. De Nederlanders die we gesproken hebben over de S10, kunnen niet bij de keystore. Het is nog onduidelijk of de ingebouwde blockchain-functionaliteit in Nederland beschikbaar komt.

Samsung Blockchain Wallet

Het daadwerkelijk gebruik van cryptovaluta kan pas als je een externe wallet installeert. Voordat je dat kunt doen, moet de keystore zijn geactiveerd:

  1. Activeer de Keystore in de instellingen van je apparaat. Je zou deze optie moeten vinden in de buurt van de biometrische gegevens.
  2. Schrijf je seed op. Dat zijn meerdere woorden waarmee je toegang tot de opgeslagen keys kunt herstellen.
  3. Ga naar de Galaxy store (dit is de appstore specifiek voor Galaxy-toestellen) en download de wallet.
  4. Link de wallet aan de keystore.

Je kunt nu interacteren met het Ethereum-netwerk en een aantal specifieke dapps gebruiken. Als je bij stap 1 vastloopt, heb je voor nu simpelweg pech gehad. Mogelijk dat jouw regio de keystore-functionaliteit niet ondersteunt, of dat het nog door Samsung geactiveerd moet worden.

Dan is er nog iets opmerkelijks: het is naar verluidt mogelijk om de gegenereerde woorden opnieuw te bekijken in de instellingen van je telefoon. Vanuit veiligheidsperspectief een... bijzondere beslissing.

Beperkte functionaliteit

Samsung's eigen wallet is wat functionaliteit betreft zeer beperkt. Het is enkel mogelijk om met het Ethereum-netwerk te interacteren, en er worden 4 dapps ondersteund: Enjin, Cosmee, CryptoKitties, en CoinDuck. Er is geen ondersteuning ingebouwd voor Bitcoin. Er is ook geen dapp-browser, en wat functionaliteit betreft is de wallet nog niet vergelijkbaar met wallets die al in de appstores beschikbaar waren.

Je kunt je daarom afvragen wat nu écht de meerwaarde is van Samsung's inspanningen. De gebruiker moet door een relatief omslachtig proces om uiteindelijk tot een wallet te komen die wat functionaliteit betreft minder interessant is dan wallets die op een eenvoudigere manier te verkrijgen zijn. Blijft over dat het gebruikmaakt van Knox. Een cruciaal voordeel, maar er moet wat gebruiksvriendelijkheid nog flink aan de weg getimmerd worden.

Enjin?

We stippen graag ook nog even de wallet van Enjin aan. Er gingen geruchten rond dat Enjin's wallet standaard (mee)geïnstalleerd zou zijn op de S10. Dat is niet zo

De vraag op welke manier Samsung precies met Enjin in zee is gegaan blijft open staan. Onze voorspelling:

  1. Enjin's wallet interacteert met de keystore.
  2. In eerste instantie is Enjin's wallet de enige die in de Galaxy-store beschikbaar is.

Positief hieraan zou zijn dat via Enjin de S10 alsnog ondersteuning heeft voor Bitcoin en andere munten.

Dooddoener?

Misschien komt de toon van dit artikel negatief op je over, en voelt het als dooddoener na alle verhalen die rond zijn gegaan. Zo is het niet bedoeld - het is onze poging om wat realisme in te brengen en je daarvan op de hoogte te brengen.

Al met al is de ontwikkeling nog steeds erg positief. Het feit dát Samsung zijn besturingssysteem op deze manier met de cryptowereld verbindt, is op zichzelf al groot nieuws.

Met een aantal wijzigingen is wat Samsung heeft ontwikkeld al een stuk gebruiksvriendelijker. En stel je voor dat het geïntegreerd wordt met Samsung Pay? Je zou dan in één keer op talloze pekken contactloos kunnen betalen, met cryptovaluta. De mogelijkheden zijn talrijk.

Als er nieuwe feiten rondom de S10 naar buiten komen, zorgen we voor een update!

Iedereen heeft een mening

Onder de noemer Opinie schrijven we regelmatig over een spraakmakende podcast, video of tweetstorm. We zijn het niet noodzakelijkerwijs eens met de spreker of schrijver, maar vinden het interessant genoeg om te delen, duiden en ondertitelen.

Over de auteur

Peter Slagter

Peter Slagter

Hoofdredacteur en medeoprichter van LekkerCryptisch. Voorliefde voor techniek en economie, met in het bijzonder de overlap tussen die twee. Vind het leuk om complexe onderwerpen toegankelijk te maken voor een breed publiek.