In Texas ligt een wetsvoorstel om anoniem gebruik van cryptovaluta tegen te gaan

Een lid van de lokale overheid van de Amerikaanse staat Texas heeft een wetsvoorstel ingediend waarmee anoniem gebruik van cryptovaluta gestopt moet worden. Op welke manier ziet Republikein Phil Stephenson dit voor zich?

Regelgeving

In Texas ligt een wetsvoorstel om anoniem gebruik van cryptovaluta tegen te gaan
0%
Peter Slagter
Door Peter Slagter

Verificatie

Het gaat om wetsvoorstel nummer 4371, ingediend door Phil Stephenson. Daarin staat dat betalingen met cryptovaluta énkel geaccepteerd mogen worden als vooraf de identiteit van de verzender bekend is gemaakt. Op die regel is een uitzondering bedacht. Wordt een “verified identity digital currency” (VIDC) gebruikt, mag die identificatie-stap overgeslagen worden.

Wat een VIDC precies is, kan uit het wetsvoorstel niet opgemaakt worden.

Het kan zijn dat bestaande cryptovaluta worden opgenomen in een lijst van VIDC's. Op die manier zouden munten die op anonimiteit en privacy gericht zijn als onwettig verklaard kunnen worden. Ze komen dan simpelweg niet op die lijst terecht.

Een andere richting is het afdwingen van het gebruik van tools waar de echte identiteit van de gebruiker bekend is. Zo kan in theorie de onderliggende currency anoniem zijn, maar onthult de applicatie die gebruikt wordt de identiteit van de gebruiker.

Haalbaar?

Volgens het wetsvoorstel moeten diverse financiële instellingen een bijdrage gaan doen. Er moeten tools ontwikkeld worden waarmee mensen onderscheid kunnen maken tussen gewone cryptovaluta en VIDC's. Er moet onderwijs gegeven worden aan wetshandhavers. En het gebruik van VIDC's moet gepromoot worden.

En zelfs dan is de vraag in hoeverre handhaving op dergelijke regels écht mogelijk is. Het hele idee van op anonimiteit gerichte cryptovaluta is dat de gebruiker ervan onbekend is. Daar gaan dit wetsvoorstel niets aan veranderen. Het is natuurlijk mogelijk om aan de overheid gerelateerde bedrijven in pas te laten lopen, maar het is maar de vraag in hoeverre individuen op deze manier te controleren zijn.

Op Twitter reageert advocaat Andrew Hinkes enigszins cynisch:

Er blijven uiteraard een boel vragen onbeantwoord. Zouden bestaande cryptovaluta tot de VIDC's kunnen horen? Wat is er nodig om geverifieerd te kunnen worden? Mogen overheidsinstanties überhaupt het gebruik van specifieke valuta promoten?

Het laatste is hierover nog niet gezegd. Het is in ieder geval wel in toenemende mate een thema. Recent kwam vanuit het Franse lagerhuis het bericht dat het “passend zou zijn geweest om de verspreiding en handel in op privacy gerichte cryptovaluta te verbieden”.

Iedereen heeft een mening

Onder de noemer Opinie schrijven we regelmatig over een spraakmakende podcast, video of tweetstorm. We zijn het niet noodzakelijkerwijs eens met de spreker of schrijver, maar vinden het interessant genoeg om te delen, duiden en ondertitelen.

Over de auteur

Peter Slagter

Peter Slagter

Hoofdredacteur en medeoprichter van LekkerCryptisch. Voorliefde voor techniek en economie, met in het bijzonder de overlap tussen die twee. Vind het leuk om complexe onderwerpen toegankelijk te maken voor een breed publiek.