CEO van Ripple sceptisch over JPM Coin, ‘het lost geen probleem op’

Brad Garlinghouse, de CEO van Ripple, zet vraagtekens bij het doel en het nut van de recent aangekondigde munt van JP Morgan: JPM Coin. Wat bedoelt Garlinghouse?

BedrijfslevenRipple

CEO van Ripple sceptisch over JPM Coin, ‘het lost geen probleem op’
0%
Peter Slagter
Door Peter Slagter

Wie gebruikt JPM Coin?

Recent sprak Garlinghouse op de DC Blockchain Summit. Hij gaf daar aan dat het “geweldig is” dat financiële instellingen zoals JP Morgan het terrein van cryptovaluta betreden. Meer positieve woorden daarover had hij niet: “Dat is het enige leuke dat ik erover te zeggen heb.”

Hij refereert in het verhaal naar een andere conferentie waar hij sprak. Daar werd hij geïnterviewd door iemand van Morgan Stanley, een andere Amerikaanse bank. Garlinghouse stelde in dat interview de vraag of Morgan Stanley de munt van JP Morgan gaat gebruiken. Het antwoord: “Waarschijnlijk niet.”

Voor Garlinghouse reden om aan te nemen dat Morgan Stanley daarin niet de enige is. “Dus, gaat Citi JPM Coin gebruiken? En BBVA? PNC? Het antwoord is nee.”

Welk probleem lost JPM Coin op?

Garlinghouse herhaalt argumentatie over interoperabiliteit die hij eerder noemde in een LinkedIn-bericht. Daarin noemt hij onder andere het scenario waarin (groepen) banken wereldwijd met hun eigen munt komen.

Onwenselijk, volgens Garlinghouse. Het leidt tot hetzelfde gebrek aan interoperabiliteit als nu aan de orde van de dag is.

“Als je hen een dollar geeft, krijg je er een JPM Coin voor terug. Die kan je verplaatsen in de contect van JPM's grootboek. Wacht even... gebruik dan gewoon de dollar!”

“Ik begrijp het niet. Als het enkel binnen JPM's grootboek is, en het moet dollar-naar-dollar zijn, met één op één koppeling daaraan, welk probleem lost het dan op?”

Garlinghouse is niet de enige die vraagtekens stelt bij de functie van JP Morgan's eigen munt. De CEO van Abra, Bill Barhydt, noemt JPM Coin “zonde van de tijd”, gegeven de aanname dat het gebaseerd is op een besloten blockchain. Over dat type blockchains heeft Barhydt überhaupt weinig goede woorden over:

“Mensen hebben de [bedrieglijke] overtuiging dat ze blockchain kunnen laten werken in een besloten omgeving. Dat gaat allemaal hopeloos falen.”

Dit is het volledige fragment waarin Barhydt te zien is:

Polemiek

Het is duidelijk dat we getuige zijn van een zogeheten polemiek. Dat is een openlijk gevoerde pennenstrijd, die zich vaak afspeelt tussen vakgenoten. Polemieken komen voort uit conflicterende standpunten die opponenten betogen.

Een strijd waarin de gevestigde orde bedreigd wordt door opkomende technologie en startups die zich met die technologie bezig houden. En omgekeerd, de startups die te maken krijgen met het antwoord en de macht van de gevestigde orde. Een interessante wedstrijd, die nog lang niet gelopen is.

Iedereen heeft een mening

Onder de noemer Opinie schrijven we regelmatig over een spraakmakende podcast, video of tweetstorm. We zijn het niet noodzakelijkerwijs eens met de spreker of schrijver, maar vinden het interessant genoeg om te delen, duiden en ondertitelen.

Over de auteur

Peter Slagter

Peter Slagter

Hoofdredacteur en medeoprichter van LekkerCryptisch. Voorliefde voor techniek en economie, met in het bijzonder de overlap tussen die twee. Vind het leuk om complexe onderwerpen toegankelijk te maken voor een breed publiek.